Keittokirjojen lukeminen on yksi omituisista harrastuksistani. Erityinen aarre on
vanhempieni häälahjaksi saama Keittotaidon kultainen kirja. Ruotsalaista
alkuperää, suomeksi toimittaneet Heiddis Fredriksson, Kirsti Rannikko ja
Kyllikki Villa, WSOY 1962. Se on täynnä menneen maailman tunnelmaa ja senaikaisen
elämätavan kuvauksia. Aikana ennen supermarketteja maito ostettiin
maitokaupasta ja liha lihakaupasta. Veganismia ei tunnettu lainkaan.
Ruokakellarit olivat yleisempiä kuin kylmälaitteet. Palvatun sianlihan
säilytysohje: ommelkaa raavelikankaasta tai vanhasta ehyestä pyyheliinasta
pussi johon kärpäset ja muut hyönteiset eivät pääse. Tai: Liha on kesäaikana hyvä
säilyttää etikkaveteen kastetun pyyhkeen sisällä, mutta vain seuraavaan
päivään. Ja: Jos kellarissa on rottia, on hyvä ripustaa sekä kurkku että
porkkanat riippumaan! (Huutomerkki on kirjasta, ei minun laittamani.)
Kunnon emännältä ei mennyt sormi suuhun edes
yllätysvieraiden saapuessa. Kirjassa annetaan hyvät vihjeet mitä silloin kuuluu
tarjota, koska ”vieraat ovat tervetulleita jakamaan sen mitä talossa sattuu
olemaan”. (Tapa jota nykyisin pidetään jopa huonona käytöksenä. Ainakaan ei sovi
odottaa muuta kuin kahvikupposta). Seuraavassa onkin naurussa pitelemistä:
(siis meillä nyt, ei heillä silloin.)
Miehen esimies oli myös tapana kutsua päivälliselle. Tilanne kauhistutti molempia puolisoita, mutta ”esimies on varmasti tavallinen ihminen ja pitää eniten hyvin suunnitellusta päivällisestä joka ei ole mitenkään ylenpalttinen”. Ei pitänyt yrittää liikaa eikä yliarvioida voimiaan, vaikka ruoan oli tietenkin oltava hyvää. Annetaan kaksi kolmen ruokalajin menuehdotusta miehen esimiehelle tarjottavaksi:
Äyriäiscocktail ja kuivaa sherryä tai vettä alkuruoaksi. Pääruoaksi paistettua
kananpoikaa herkkusienillä täytettyjen tomaattien tai paprikain kanssa tahi
sitten herneitten, vihreitten papujen ja herkkusienimuhennoksen, haluttaessa
myös keitetyn riisin kanssa. Juomana punaviiniä mitä tahansa merkkiä -mutta ei
liian lämpimänä. Jälkkäriksi omenakakku
mahdollisesti sherryn kanssa. Toinen menuehdotus on hieman ylellisempi: Alkuun
kylmä rapea paistettu leipäpala venäläisellä kaviaarilla tai muulla mädillä
peitettynä tai sitten annoslautanen jolla kylmä puolikovaksi keitetty muna
kaviaari- tai muikunmätirenkaan keskellä. (Huh! Viimeksi kun näin
kaviaaripurkin kauppahallissa niin se maksoi 170 euroa purkki.) Juomaksi
alkuruoan kanssa ruokaryyppy, sherryä, cocktail tai tuoremehu. Pääruoaksi entrecote
tai paahtopaistia kokonaisina paistettujen pikkusipulien ja Hasselbackin
perunain sekä salaatin kanssa. Juomana punaviini. Jälkkäriksi jäätelöä
kiiltävän suklaakastikkeen ja paahdettujen mantelien kanssa sekä sherryä,
madeiraa tai portviiniä. (Apua! Mikä jos suklaakastiketta ei saa kiiltämään?) Esimiehellä
oli kyllä kissanpäivät jos kulki alaistensa kodeissa päivällisiä nauttimassa!
Oliko miehen menestys työelämässä kiinni vaimon kokkaustaidoista? Luvassa palkankorotus?
Seuraavaksi siirrytään koko elämänkaaren kattavaan
päivälliskutsuohjeistukseen ja reseptiikkaan: 50-vuotisjuhlat, perhekutsut,
lasten ja nuorten kutsut, ylioppilasjuhla ja siihen liittyvät
illallistanssiaiset, ristiäiset, konfirmaatio. Kihlajaispäivällisiin annetaan
omat ohjeet sekä talvi- että kesäkauden juhliin. Lopuksi häät päivällisten
kanssa tai ilman. (Hautajaisia ei mainita.) Häät voi järjestää myös
teevastaanottona tai häälounaana. ”Hääpäivälliset voi järjestää myös
vaatimattomasti- nykyisin on hyvin tavallista että tarjotaan vain keitto tai
kylmä eturuoka ja sitten vain yksi pääruokalaji ennen asiaankuuluvaa jäätelöä krokaanin
tai munakakun kanssa.” Menu 1 ehdottaa alkuun kirkasta lihalientä tai
kilpikonnakeittoa juustotäytteisten tuulihattujen tai suikaleiksi leikellyn
kielen ja multasienen kanssa. (Multasieni eli tryffeli maksanee 1500 euroa
kilo.) Juomaksi kuivaa tai puolikuivaa sherryä tai portviiniä alkuruoan ja myös
jälkiruoan kanssa, joka on em. krokaani tai munakakku jäätelön kera. Pääruoaksi
metsälintua lisätarvikkeineen ja punaviiniä. Menu 2: Alkuun kylmää keitettyä
lohta (kuivaa sherryä tai kuivaa valkoviiniä), nieriää tai kampelaa ((kevyttä
kuivaa valkoviiniä, mielellään Moselia) majoneesin, uusien perunain ja salaatin
kanssa. Pääruokana lintumureketta mousseline-kastikkeen tai herkkusienikastikkeen
kanssa, keitettyjä perunoita, uusia herneitä ja salaattia. Sama jälkkäri kuin
edellä. Molemmissa tapauksissa voi myös tarjota vain yhtä kuohuviiniä tai
haluttaessa shampanjaa koko aterian läpi. Paitsi jos ateriaan sisältyy
juustotarjotin niin silloin juustojen kanssa tarjotaan portviiniä.
Arkiruokaohjeita on tietenkin kirjassa eniten. ”Teuraseläinten
syötäviksi kelpaavat sisälmykset kuuluvat tärkeimpiin ravintoaineisiimme, monet
niistä ovat ns. suojaravintoaineita. Kaikki sisältävät runsaasti täysiarvoisia
valkuaisaineita sekä sitä paitsi paljon vitamiineja ja kivennäissuoloja.” Seuraa
ohjeita kuten verivanukas, ruskistettu marinoitu vasikan kateenkorva, naudan-
tai vasikanaivot ruskistetun voin kanssa, keuhkomuhennos ja täytetyt
vasikansydämet. Ja ohjeita maksasta, munuaisista, kielestä ja pötsistä. Kalaosastolta
löytyy jokaiselle kalalajille suositellut valmistustavat. Ruutana, kuore,
kolja, kummeliturska, harjus. (Hitto, en tunne mitään näistä lajeista.) Esimerkiksi
kuoreesta annetaan viisi suositeltavaa valmistustapaa: keittäen, paistaen,
rasvassa keittäen, savustettuna tai etikkasilakkain tapaan valmistettuna.
Luvussa Iloa sairaanruokaan esitellään erilaisia
terveysongelmia, joihin voi vaikuttaa ruokavaliolla. Mahakatarri jaetaan
kahteen tyyppiin: käymiskatarri ja mätänemiskatarri (huutonaurua.) Oireet
kuvaillaan ja syyt selitetään. Ensin mainitussa vaivassa pitää välttää
tärkkelystä eli hiilareita ja jälkimmäisessä proteiineja. Suolan saantiin
suhtaudutaan rauhallisesti: todetaan, että täysin normaali suolan saanti
päivässä on usein 12-15 g. Annetaan toki määrät vähäsuolaisiin ruokavalioihin;
0,5-3 g päivässä. Nykysuositus on aikuisille alle 5 grammaa mutta kulutus
keskimäärin 7-10 grammaa päivässä. Keliakiaa tai laktoosi-intoleranssia ei
mainita, sokeritauti eli diabetes, sydän- ja verisuonitauti ja lihavuus kyllä. Ja
muutama muu sairaus, jotka nykyisin hoidetaan pääosin lääkityksellä.
Näin on taas historia havissut ja on aika palata
nykypäivään. Vaikka itse tykkään tehdä ruokaa, on helpotus työssäkäynnin ohella
käyttää sopivassa määrin valmiiksi fileoituja kalanfileitä, pakasteita ja
eineksiä. Valinnanvaraa on paljon ja se on yhä eksoottisempaa. Toisaalta globaali
valmisruokateollisuus on huonontanut ruoan makua, E-koodeja, torjunta-aineita,
säilytysaineita ja muuta joudutaan käyttämään paljon. Eläinten oikeuksista ja
lihan massatuotannon ongelmia on toistuvasti tuotu julkisuuteen. Mutta- hyvä ruoka,
parempi mieli.
Ostin juuri kirppikseltä tämän aarteen! Mielenkiintoinen teos! Tulostan tuon tekstisi ja laitan kirjan väliin! Itseäni kiinnostavat erityisesti reseptit, joiden ranskalainen nimi kerrotaan. Eli juurikin keittokirjojen lukeminen on minullakin se juttu. Kokatessa käytän useimmiten netistä löytyviä reseptejä.
VastaaPoista