Siirry pääsisältöön

Johan nyt on markkinat!


Tammisaaren perinteiset syysmarkkinat alkavat huomisaamuna ja jatkuvat lauantaihin. Nämä olivat
ensimmäiset tosimarkkinat missä olen kuunaan käynyt noin kymmenen vuotta sitten. Niistä on jo tullut tapa, vakio, kuten niin monelle muullekin. Jo juhannuksen jälkeen pitää alkaa markkinoita odottelemaan! Monille paikalliselle se on ainoa kerta vuodessa tavata joitakin tuttujaan, nimittäin Santa Fe:n olutteltassa.
Itse saan kymmenessä minuutissa menemään hirveät rahat juustoihin, makkaroihin ja kaikkeen sellaiseen, jota ei ihan joka päivä kaupungistamme saa. Tiedän nimittäin jo missä kukin myyjä asemaansa pitää. Sitten pitää syödä jotain joka teltasta missä ruokaa tarjoillaan. Ei toki kaikkea ensimmäisellä kerralla mutta markkinoilla kuuluukin käydä monta kertaa.

Sinkkuvuosinani tapasin markkinoita edeltävä iltana kaupungin baareissa markkinamyyjiä, joista monet ovat tulleet ulkomailta. Se oli hieno tilaisuus vaihtaa kuulumiset kokonaan eri piireistä tulevien ihmisten kansa; tosin monet myyjät ovat käyneet täällä jo vuosia. Pohjalaisia mattomyyjiä, ahvenanmaalaisia omena- ja kalasäilykemyyjiä, hollantilaisia juustokauppiaita vain muutaman mainitakseni.  Nykyajan nettikauppameiningin vastapainoksi tuntuu hyvältä tehdä välillä kauppaa ihan elävän myyjän kanssa ja mahdollisesti tinkiä tuotteen hinnasta hieman… Kaikilla tuntuu olevan omat lempituotteensa, joita he ostavat vain ja ainoastaan markkinolta. Jollekulle se on polypussit, toiselle lohi-juustosäilyke- se on muuten törkeän hyvää…

Markkinoiden yhteydessä on perinteisesti myös Sariolan Tivoli. Maailmanpyörä on se laite, mihin tämän ikäinen henkilö enää uskaltautuu. Mutta sieltä aukeaakin hieno maisema Tammisaaren saaristoon ja eritoten auringonlaskun aikaan elämys on maksun arvoinen. 
Jos nyt ei jostain syystä ehdi syysmarkkinoille, niin joulun alla on joulumarkkinat, tosin pienemmät mutta moni tuttu myyjä löytyy sieltäkin. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Somekeskustelut Raaseporissa

 Tällä kertaa katsaus siihen, mistä täällä Raaseporissa eri facebook-ryhmissä keskustellaan. Itse kuulun muutamiin paikallisiin ja pääseen lukemaan yhtä. Luultavasti jokaisella kylällä on oma fb-ryhmä, puskaradio-tyyppisiä on ainakin kaksi. Kirpputori- ja tavaranvaihtoryhmiä ainakin kaksi. Ryhmät, joihin itse kuulun, ovat yleensä suomenkielisiä tai kaksikielisiä. Ruotsinkielisillä on ryhmä "Du vet att du är från Ekenäs Finland om..." Pitkä nimi ryhmälle mutta sen nimisiä eri paikkakunnille on vaikka kuinka paljon. Eroavatko näiden ryhmien keskustelut toisistaan ja miten? Ruotsinkielisessä ryhmässä julkaistaan enimmäkseen kauniita kuvia Raaseporin maisemista, Tammisaaresta enimmäkseen. Tunnelmia ja merimaisemia. Knipan taitaa olla yksi suosituimmista kuvauskohteista ja sittenhän on Trädet, Puu, joka seisoo yksinään rantakivikossa. Keskustelunaiheita on vähemmän, mutta ne äityvät joskus sellaiselle tasolle että moderaattorit joutuvat sulkemaan koko keskustelun. Viime aikoina si

Ravintolakierros Tammisaaressa

Vanha teksti vaatii päivitystä! Tuleva kesäkausi riippuu jo toistamiseen ajattelusta "jos Korona suo" mutta ilman toivoa ei ole elämää. Kukapa olisi uskonut, että pandemia iskee näin kovaa ja pitkään. Kovimpiin kärsijöihin kuuluvat ravintolat, jotka ovat nyt yli vuoden määrätty joko pysymään kokonaan kiinni tai toimimaan vajailla tehoilla. Toivottavasti selviävät kurimuksesta ja jatkavat sekä paikallisten että vierailijoiden ilahduttamista tästäkin eteenpäin. Tätä kirjoittaessa jännitetään vielä sitä, saavatko ravintolat avata viikon päästä ja millaisin rajoituksin.  Tammisaressa Knipan on vaihtanut omistajaa. Sea Front ei pitänyt ravintolaa viime koronakesänä auki ollenkaan, ainoastaan hotellin. Vanha Gnägget on vuokrattu monien käänteiden jälkeen mutta multa hävis tieto siitä mikä siihen nyt sitten on tulossa. (Siinä oli ennen Naturum). Lounaskahvila Papaya kävelykadulla on lopettanut. Kävelykadun takana ollut entisen Lazy cowboyn tiloissa on ollut tuulista, siinä on nyt ko

Muistojen Tammiharju

Opiskelin mielisairaanhoitajaksi Tammisaaressa 1980-luvun lopulla, jolloin täällä oli vielä oma sairaanhoito-oppilaitos, Ekenäs Sjukvårdsläröanstalt.   Palasin Tammisaareen ja Tammiharjuun vuonna 2008. Tammiharju, kunniakas muistossa! Vuonna 1924 tuli perustettavaksi Uudenmaan ruotsinkielisten kuntien tarpeisiin 102-paikkainen piirimielisairaala, Distriktsinnesjukhuset i Ekenäs. Säästäväisyyssyistä (silloinkin!) mielisairaalaksi saneerattiin Venäjän armeijan vuosina 1910-12 rakentamat tykistökasarmirakennukset. Sairaalaa laajennettiin vuonna 1927 vielä yksi kasarmirakennus. Uusi puoli eli päärakennus rakennettiin vuonna 1930. Knipnäsin rakennus ostettiin vuonna 1936, jonka jälkeen piirimielisairaalassa oli yhteensä 528 sairaansijaa. Enimmillään sairaalassa oli vuodepaikkoja yli 600. Lastenpsykiatrinen osasto perustettiin vuonna 1973 entiseen ylilääkärin taloon. Sairaanhoitopiirin toiminta käynnistyi vuoden 1952 mielisairaslain perusteella. (Lähteenä tässä blogissa: Sirkka Törröne