Siirry pääsisältöön

Kissanpäiviä:Vili



Minun (meidän) kissan nimi on Vili, 9 v. Tavallinen raidallinen eurooppalainen maatiainen, hienosti sanottuna turkin väriä sanotaan kai tabbyksi. Mulla on aina ollut kissa enkä osaisi elää ilman. Kaikki kissat ovat olleet omia persoonallisuuksiaan mutta kaikilla on ollut yhteinen piirre, nimittäin kissan suunnaton itsekkyys ja mukavuudenhalu.
Vili ulkoili monta vuotta vapaana kun asuin sellaisissa asunnoissa, mistä pääsi suoraan ulos. Nyt kun ollaan asuttu kerrostalossa ihan keskustassa vuosi, niin sen vapauden päivät ovat ohi. Ja sen huomaa. Riiviö inhoaa mennä vatiin asioilleen ja osoittaa sen selvääkin selvemmin. Jostain syystä se ei ole koskaan raapinut hiekkaa tarpeidensa päälle, vaan raaputtanut vadin reunoja silloin kun se ennen satunnaisesti joutui käymään vadissa. Nykyisin se suorastaan paukuttaa, lyö kovaa kynsiotteella vadin reunoja minuuttikaupalla ja varsinkin öisin. Suosituin ajankohta on kahden ja puoli viiden välillä yöllä… Ja se haju…

Sinkkuvuosien jälkeen riiviön käytös on vain pahentunut. Ennen se antoi nukkua yöt. Nykyisin se mesoo yökaudet ja heitelee herätyskelloa lattialle.  Monta kertaa saa kontata puoliunisena etsimässä irronnutta patteria sängyn alta. Harmilta tosin välttyy jos muistaa laittaa kellon yöpöydän laatikkoon. Öisin esiintyy myös eriasteisia äänimerkkejä aivan vienosta nau´unnasta todella kovaan mouruamiseen, joka tosin tarkoittaa että ”mulla on hätä, tule äkkiä siivoamaan vati tai mä teen lattialle!” Kissahan ei mene kuin puhtaaseen astiaan. Siksi meillä on kolme.
Muita isäntäväen herätystapoja on sängyn reunojen, maton ja ovien raapiminen vimmatusti ja kovalla metelillä. Joskus se herättää nukkujan tukasta repimällä. Se sattuu! Ja kun se on saanut isäntäväen hereille, se kehrää muina kissoina itseensä tyytyväisenä ja on aivan rauhassa ilman jäynän häivää ainakin puoli päivää..
Vili on erittäin huono saalistaja. Yhdessä asunnossa, jossa se pentuna ulkoili ja kulki kesäisin keittiön ikkunasta sisään ja ulos, heräsin kerran kauheaan metakkaan. Metakan aiheutti kissa ja varis, jotka kieriskelivät pöydällä kovassa kamppailussa ja tippuivat sitten lattialle, jolloin varis pääsi irtautumaan katin hampaista ja pakenemaan. Vili oli ottanut kiinni itseään isommasta linnusta, joten yritys hyvä kymmenen sillä kertaa. Toisen kerran sisään oli tullut päästäinen, joka ruokaili kissankupilla kaikessa rauhassa kun taas Vili makasi sohvalla jalat pystyssä.  Vertailun vuoksi edellinen kissani Hippu toi saaliita ulko-ovelle vielä 17-vuotiaana.
  

Mutta rakastan kissoja! Mikään ei voita kissan kehräyksen rauhoittavaa ääntä tai pehmeän masuturkin hyväilyä. Tutkitustikin lemmikkieläin lievittää stressiä. Itse en voi kuvitella elämää ilman kissaa.
Valitettavasti kissoja ei arvosteta ihan samalla tavalla kuin koiria ja niitä hylätään paljon.
Lopuksi vetoomus: Älä ota kissaa tai mitään muutakaan eläintä jos et pysty hoitamaan sitä pitkäjännitteisesti! Kissa elää jopa 20 vuotta, koirat yleensä vähemmän.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Somekeskustelut Raaseporissa

 Tällä kertaa katsaus siihen, mistä täällä Raaseporissa eri facebook-ryhmissä keskustellaan. Itse kuulun muutamiin paikallisiin ja pääseen lukemaan yhtä. Luultavasti jokaisella kylällä on oma fb-ryhmä, puskaradio-tyyppisiä on ainakin kaksi. Kirpputori- ja tavaranvaihtoryhmiä ainakin kaksi. Ryhmät, joihin itse kuulun, ovat yleensä suomenkielisiä tai kaksikielisiä. Ruotsinkielisillä on ryhmä "Du vet att du är från Ekenäs Finland om..." Pitkä nimi ryhmälle mutta sen nimisiä eri paikkakunnille on vaikka kuinka paljon. Eroavatko näiden ryhmien keskustelut toisistaan ja miten? Ruotsinkielisessä ryhmässä julkaistaan enimmäkseen kauniita kuvia Raaseporin maisemista, Tammisaaresta enimmäkseen. Tunnelmia ja merimaisemia. Knipan taitaa olla yksi suosituimmista kuvauskohteista ja sittenhän on Trädet, Puu, joka seisoo yksinään rantakivikossa. Keskustelunaiheita on vähemmän, mutta ne äityvät joskus sellaiselle tasolle että moderaattorit joutuvat sulkemaan koko keskustelun. Viime aikoina si

Ravintolakierros Tammisaaressa

Vanha teksti vaatii päivitystä! Tuleva kesäkausi riippuu jo toistamiseen ajattelusta "jos Korona suo" mutta ilman toivoa ei ole elämää. Kukapa olisi uskonut, että pandemia iskee näin kovaa ja pitkään. Kovimpiin kärsijöihin kuuluvat ravintolat, jotka ovat nyt yli vuoden määrätty joko pysymään kokonaan kiinni tai toimimaan vajailla tehoilla. Toivottavasti selviävät kurimuksesta ja jatkavat sekä paikallisten että vierailijoiden ilahduttamista tästäkin eteenpäin. Tätä kirjoittaessa jännitetään vielä sitä, saavatko ravintolat avata viikon päästä ja millaisin rajoituksin.  Tammisaressa Knipan on vaihtanut omistajaa. Sea Front ei pitänyt ravintolaa viime koronakesänä auki ollenkaan, ainoastaan hotellin. Vanha Gnägget on vuokrattu monien käänteiden jälkeen mutta multa hävis tieto siitä mikä siihen nyt sitten on tulossa. (Siinä oli ennen Naturum). Lounaskahvila Papaya kävelykadulla on lopettanut. Kävelykadun takana ollut entisen Lazy cowboyn tiloissa on ollut tuulista, siinä on nyt ko

Muistojen Tammiharju

Opiskelin mielisairaanhoitajaksi Tammisaaressa 1980-luvun lopulla, jolloin täällä oli vielä oma sairaanhoito-oppilaitos, Ekenäs Sjukvårdsläröanstalt.   Palasin Tammisaareen ja Tammiharjuun vuonna 2008. Tammiharju, kunniakas muistossa! Vuonna 1924 tuli perustettavaksi Uudenmaan ruotsinkielisten kuntien tarpeisiin 102-paikkainen piirimielisairaala, Distriktsinnesjukhuset i Ekenäs. Säästäväisyyssyistä (silloinkin!) mielisairaalaksi saneerattiin Venäjän armeijan vuosina 1910-12 rakentamat tykistökasarmirakennukset. Sairaalaa laajennettiin vuonna 1927 vielä yksi kasarmirakennus. Uusi puoli eli päärakennus rakennettiin vuonna 1930. Knipnäsin rakennus ostettiin vuonna 1936, jonka jälkeen piirimielisairaalassa oli yhteensä 528 sairaansijaa. Enimmillään sairaalassa oli vuodepaikkoja yli 600. Lastenpsykiatrinen osasto perustettiin vuonna 1973 entiseen ylilääkärin taloon. Sairaanhoitopiirin toiminta käynnistyi vuoden 1952 mielisairaslain perusteella. (Lähteenä tässä blogissa: Sirkka Törröne