Siirry pääsisältöön

Rannikkoseudun ihanuus ja saaristo




Kasnäs

Lapsuuden perheelläni oli kesäpaikka sydän-Savossa järvi-Suomessa. Kaunista on siinäkin maisemassa mutta ei se mielestäni vedä vertoja rannikkoseudulle ja saaristolle. Meri on niin paljon voimakkaampi elementti, hieman pelottavakin. Tunnen itseni aina Myrskyluodon Maijaksi, kun kapuan jollakin saariretkellä jollekin rantakalliolle ja annan tukan hulmuta tuulessa merelle tähystäen.  Tammisaari on saariston suojassa Tammisaaren saariston kansallispuistossa, joten täällä ei oikein ole yhteyksiä veneettömälle matkailijalle paitsi Skåldöhön. Jos haluaa saaristoon ilman venettä autolla, lähimmät paikat ovat Kemiönsaari ja Paraisten Korppoo, josta pystyy ajamaan Saariston Rengastien läpi. Sinne siis!
Houtskarin kirkko
Kemiönsaareen ajaa Tammisaaresta noin tunnissa tai yli, se on iso saari. Sieltä löytyy nyt kovassa nosteessa oleva Teijon kansallispuisto ja Mathildedalin kylä. Perinteisempiä kohteita on enemmän. Itselleni tutuiksi ovat tulleet Söderlångvikin kartano, Labbnäsin lomakoti, Kasnäs, Hiittinen/Rosala ja Taalintehdas. Taalintehtaalla järjestetään aina heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Baltic Jazz ja koko Kemiön alueella toisella viikolla Kemiönsaaren kamarimusiikkijuhlat.  Kamarimusiikkijuhlien myötä voi tutustua Kemiönsaaren vanhoihin kirkkoihin ja jalostaa sieluaan klassisella musiikilla. Söderlångvik on taidemesenaatti Amos Anderssonin ”kesämökki” ja museo. (Kesällä 2019 tosin remontissa, ei pääsyä.) Labbnäs on Marttaliiton ylläpitämä lomakoti. Kasnäsissä on Kasnäsin kylpylähotelli. Jokaisessa näissä paikoista voi yöpyä eri tasoisesti ja syödä hyvin. Kasnäsistä pääsee lautalla Hiittisiin ja Bengtskärin majakalle. Hiittisissä on viehättävä kesäkahvila Backom ja Rosalassa Viikinkikylä. Taas syödään hyvin ja Viikinkikylässä yöpyminen on erilainen mutta mielenkiintoinen kokemus. Kasnäsistä ja Rosalasta pääsee myös jylhälle majakkasaarelle, Bengtskärille. Sinne liikennöi heinäkuussa myös isompi vene Hangosta.


Viikinkikylä 
Saaristossa liikkuessa on hyvä muistaa yksi seikka: mitä idyllisempi paikka ja pienempi saari, sitä todennäköisemmin pääsee asioimaan ulkohuussissa. Ekologista, mutta ehkä vierasta monille. Käteistä rahaa on myös hyvä varata mukaan. Pikkuiset kyläyhdistysten ylläpitämät palvelut eivät välttämättä toimi kuin käteisellä. Huippusesongin aikana on syytä varata yöpymiset etukäteen, muuten voi jäädä ilman majapaikkaa. Vastaavasti kauden alussa ja lopussa paikkojen aukiolot voivat olla huomattavasti vähäisemmät kuin heinäkuussa. Pienet eväät on syytä varata mukaan, ainakin juomista. Kioskit ja kaupat ovat harvassa. Ja vielä: autolla liikuttaessa on aina lauttojen aikataulujen varassa. Viimeiseltä ei sovi myöhästyä jos budjetti ei salli ex tempore- yöpymistä tai jos haluaa kotiin yöksi. 
Backom cafen pikkula
Uusin ihastukseni on Högsåra. Sinne pääsee lautalla 10 minuutissa ja lähtöpaikka on juuri ennen Kasnäsiä.  Vanha luotsisaari, hyvin säilyneitä taloja, koiria, lapsia ja lampaita. Auto kannattaa jättää mantereen puolelle mikäli ei ole jalkavaivoja. Siellä on ihania kyläteitä, joita kertyy useita kilometrejä. Siellä on Farmors Cafe ja sen maankuulut kakut. Saa ottaa itse haluamansa kokoisen palan! Siellä on kolme vierasvenesatamaa tai -laituria. Lillbacka Bryggalla on matala ranta ja leikkipaikka lapsille sekä hauskanniminen Rumpan Bar. (Kääntyy suomeksi Peffabaariksi tai Peffa Paljaana. Ellei sitten halua käyttää  käännöstä Rumpan Baari). Näin yhdellä pihalla jonkun isäntämiehen pihahommissa pelkissä uimahousuissa ja puolipaljaalla peräpeilillä, joten ajattelin heti että siitäköhän baarin nimikin…
Pois tullessa vasta huomasin lauttarannassa postilaatikon, josta sai ottaa saaren ilmaisen esitteen. Totesin silloin, että vielä jäi paikkoja seuraavallekin kerralle. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Somekeskustelut Raaseporissa

 Tällä kertaa katsaus siihen, mistä täällä Raaseporissa eri facebook-ryhmissä keskustellaan. Itse kuulun muutamiin paikallisiin ja pääseen lukemaan yhtä. Luultavasti jokaisella kylällä on oma fb-ryhmä, puskaradio-tyyppisiä on ainakin kaksi. Kirpputori- ja tavaranvaihtoryhmiä ainakin kaksi. Ryhmät, joihin itse kuulun, ovat yleensä suomenkielisiä tai kaksikielisiä. Ruotsinkielisillä on ryhmä "Du vet att du är från Ekenäs Finland om..." Pitkä nimi ryhmälle mutta sen nimisiä eri paikkakunnille on vaikka kuinka paljon. Eroavatko näiden ryhmien keskustelut toisistaan ja miten? Ruotsinkielisessä ryhmässä julkaistaan enimmäkseen kauniita kuvia Raaseporin maisemista, Tammisaaresta enimmäkseen. Tunnelmia ja merimaisemia. Knipan taitaa olla yksi suosituimmista kuvauskohteista ja sittenhän on Trädet, Puu, joka seisoo yksinään rantakivikossa. Keskustelunaiheita on vähemmän, mutta ne äityvät joskus sellaiselle tasolle että moderaattorit joutuvat sulkemaan koko keskustelun. Viime aikoina si

Ravintolakierros Tammisaaressa

Vanha teksti vaatii päivitystä! Tuleva kesäkausi riippuu jo toistamiseen ajattelusta "jos Korona suo" mutta ilman toivoa ei ole elämää. Kukapa olisi uskonut, että pandemia iskee näin kovaa ja pitkään. Kovimpiin kärsijöihin kuuluvat ravintolat, jotka ovat nyt yli vuoden määrätty joko pysymään kokonaan kiinni tai toimimaan vajailla tehoilla. Toivottavasti selviävät kurimuksesta ja jatkavat sekä paikallisten että vierailijoiden ilahduttamista tästäkin eteenpäin. Tätä kirjoittaessa jännitetään vielä sitä, saavatko ravintolat avata viikon päästä ja millaisin rajoituksin.  Tammisaressa Knipan on vaihtanut omistajaa. Sea Front ei pitänyt ravintolaa viime koronakesänä auki ollenkaan, ainoastaan hotellin. Vanha Gnägget on vuokrattu monien käänteiden jälkeen mutta multa hävis tieto siitä mikä siihen nyt sitten on tulossa. (Siinä oli ennen Naturum). Lounaskahvila Papaya kävelykadulla on lopettanut. Kävelykadun takana ollut entisen Lazy cowboyn tiloissa on ollut tuulista, siinä on nyt ko

Muistojen Tammiharju

Opiskelin mielisairaanhoitajaksi Tammisaaressa 1980-luvun lopulla, jolloin täällä oli vielä oma sairaanhoito-oppilaitos, Ekenäs Sjukvårdsläröanstalt.   Palasin Tammisaareen ja Tammiharjuun vuonna 2008. Tammiharju, kunniakas muistossa! Vuonna 1924 tuli perustettavaksi Uudenmaan ruotsinkielisten kuntien tarpeisiin 102-paikkainen piirimielisairaala, Distriktsinnesjukhuset i Ekenäs. Säästäväisyyssyistä (silloinkin!) mielisairaalaksi saneerattiin Venäjän armeijan vuosina 1910-12 rakentamat tykistökasarmirakennukset. Sairaalaa laajennettiin vuonna 1927 vielä yksi kasarmirakennus. Uusi puoli eli päärakennus rakennettiin vuonna 1930. Knipnäsin rakennus ostettiin vuonna 1936, jonka jälkeen piirimielisairaalassa oli yhteensä 528 sairaansijaa. Enimmillään sairaalassa oli vuodepaikkoja yli 600. Lastenpsykiatrinen osasto perustettiin vuonna 1973 entiseen ylilääkärin taloon. Sairaanhoitopiirin toiminta käynnistyi vuoden 1952 mielisairaslain perusteella. (Lähteenä tässä blogissa: Sirkka Törröne