Siirry pääsisältöön

Raasepori ja some


Facebook on hyvä juttu. Tosin olen kuullut, että se on keski-ikäisten ja eläkeläisten juttu. Nuoret ovat kuulemma Ig:ssä, Whatsupissa, Pinterestissä ja mitä niitä onkaan. Facebook on itselleni tutuin ja se onkin mainio yhteydenpitoväline sosiaalisessa mediassa eli somessa. Kaupungilla on erinomaiset omat sekä visitraasepori.fi sivut ja fb. Eri kylillä on omia fb-ryhmiä ja se onkin tehokas tapa viestiä nopeasti eri asioista tai keskustella kaupungin tai oman kylän asioista.

Suurin jäsenmäärä lienee sivustolla ”Du vet att du är från Ekenäs Finland om…”, jossa on noin 6500 jäsentä. Siinä julkaistaan eniten kuvia kauniista kaupungistamme. Siihen kuuluu lukuisia paikkakunnalta pois muuttaneita, jotka saavat näin ajankohtaistietoa ja kuvia vanhoista kotimaisemistaan. Joskus joku julkaisee vanhan valokuvan ja kysyy keitä kuvassa on ja mitä heistä tiedetään. Tai vanhasta, jo kadonneesta rakennuksesta haetaan tietoja. Näitä keskusteluja on hauska seurata ja yleensä nimet ja historia tulevat selvitetyiksi muutamassa hetkessä.

Muita ryhmiä ovat Raaseporin Seudun Puskaradio, och samma på svenska. Ajankohtaisia asioita, karanneita ja löytyneitä avaimia, kissoja ja koiria. Nopeimmillaan joku on saanut tiedon kadottamastaan avainnipusta minuuteissa. Voidaan kysyä suosituksia jostain firmasta tai joku etsii työntekijää vaikka pihahommiin. Itse hain sienestäjiä, kun en kiireiltäni ehtinyt sieneen ollenkaan tänä syksynä. Erittäin hyödyllistä uusille paikkakuntalaisille. Tai keskustellaan harmistuksen aiheista. On aiheita, joissa tunteet kuumenevat niin että ylläpito joutuu keskeyttämään hyvien tapojen vastaiseksi kiihtyneen keskustelun. Tohtiiko mainita…viritetyillä mopoilla kruisaaminen kaupungin keskustassa öisin esimerkiksi. Tai kiertoliittymässä ajamisen liikennesäännöt. 

Kirpputoriryhmistä esimerkkeinä on Hanko-Raasepori kirppari, osto myynti ja vaihto sekä Byt och skänk Raseborg/ Vaihda ja lahjoita Raasepori. Kierrätys on nykyisin kovassa suosiossa ja mikä sen mukavampaa. Tavara vaihtaa omistajaa tehokkaasti joko rahalla tai vaihtamalla esimerkiksi kahvipakettiin. Toimii erinomaisesti ainakin omien kokemusteni perusteella.

Sitten löytyy Raseborgs bostadsmarknad. Tehokas keino saada asuntonsa vuokralle tai etsiä asuntoa. Tai ostaa ja myydä. Itse suosin kyllä ihan virallisia välittäjiä asuntokaupoissa, pääsee vähän helpommalla. Pienessä kaupungissa on kohtalaisen turvallista toimia netin kautta, koska aina löytyy ihmisiä jotka tuntevat toisensa koska piirit ovat sen verran pienet. Se onkin pikkukaupungissa asumisen parhaita puolia, turvallisuus.


Raaseporin kehittäminen-Utvecla Raseborg on tuoreimpia ryhmiä. Asiallinen ryhmä, joka pyrkii tunnistamaan kaupungin ongelmia ja vaikuttamaan niihin myös, ainakin keskustelun ja mielipiteiden vaihdon keinoin. Poliittista valtaa ryhmällä ei ole. Ryhmässä on tuotu esiin alueen ongelmia, kuten huononnetut julkiset liikenneyhteydet ja kaupungin viime vuosien muuttotappio ja työpaikkojen väheneminen. Nämä ovat todellisia ongelmia monessa muussakin pikkukaupungissa ja haja-asutusalueilla, vaikka Uudellamaalla ollaankin.  
    

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ravintolakierros Tammisaaressa

Tammisaari on pieni kaupunki, mutta täällä on kivoja ravintoloita ja ennen kaikkea pikkukaupunkitunnelmaa. Se mikä puuttuu trendikkyydestä ja tyylikkyydestä, korvautuu moninkertaisesti tuttavallisuudella ja kotoisuudella. Kun muutin tänne, olin täysin uuvuksissa, pari kovaa vuotta takana ja muutama vielä edessä silloin. Olin sinkku, asuin ankeassa työasunnossa lähes vuoden ja oli kova hinku tutustua uusiin ihmisiin. Niinpä kävin paljon baareissa. Erityisesti Santa Fe:ssä, joka oli kaupungin ykkösmesta silloin ja on sitä vieläkin.
Santa Fe:hen liitty paljon muistoja aivan alkuajoilta. Muistan tarkkaan silloiset tarjoilijat, muistan kuka oli se kaupunkilainen, jonka kanssa juttelin ensimmäiseksi työkavereita lukuun ottamatta. Muutin tänne loppukesästä, turistisesonki oli jo päättynyt joten en löytänyt silloin vielä kesäravintoloita. Syksyn mittaan aloin sitten käydä yhä enemmän tässä baarissa. Koska olin vuorotöissä, tuli käytyä arkisinkin. Tulin tuntemaan paikan vakioasiakkaat, jotka…

Muistojen Tammiharju

Opiskelin mielisairaanhoitajaksi Tammisaaressa 1980-luvun lopulla, jolloin täällä oli vielä oma sairaanhoito-oppilaitos, Ekenäs Sjukvårdsläröanstalt. Palasin Tammisaareen ja Tammiharjuun vuonna 2008. Tammiharju, kunniakas muistossa!
Vuonna 1924 tuli perustettavaksi Uudenmaan ruotsinkielisten kuntien tarpeisiin 102-paikkainen piirimielisairaala, Distriktsinnesjukhuset i Ekenäs. Säästäväisyyssyistä (silloinkin!) mielisairaalaksi saneerattiin Venäjän armeijan vuosina 1910-12 rakentamat tykistökasarmirakennukset. Sairaalaa laajennettiin vuonna 1927 vielä yksi kasarmirakennus. Uusi puoli eli päärakennus rakennettiin vuonna 1930. Knipnäsin rakennus ostettiin vuonna 1936, jonka jälkeen piirimielisairaalassa oli yhteensä 528 sairaansijaa. Enimmillään sairaalassa oli vuodepaikkoja yli 600. Lastenpsykiatrinen osasto perustettiin vuonna 1973 entiseen ylilääkärin taloon. Sairaanhoitopiirin toiminta käynnistyi vuoden 1952 mielisairaslain perusteella. (Lähteenä tässä blogissa: Sirkka Törrönen: Tam…

Ramsholmen ja valkovuokot

Tammisaaressa on tammia, paljon tammia. Mutta täällä on myös Suomen ilmastossa ainutlaatuinen keskieurooppalainen lehtimetsä, jonka pohjoisin vyöhyke ulottuu tänne etelärannikolle. Alue on kahdesta saaresta muodostunut Hagen-Ramsholmen-Högholmen. Erikseen mainitaan myös Gåsören, jonne kuivaan aikaan pystyy kävelemään kumisaappailla; sekin on nimittäin saari. Hagenista Ramsholmenille ja sieltä Högholmenille johtaa kauniit puusillat.

Ramsholmenin alue on ollut 1800-luvulla laidunmaata. Kun kiinnostus luontoa kohtaan lisääntyi vuosisadan loppua kohti, sinne alettiin istuttaa jaloja puulajeja, jotka sitten ovat otollisissa olosuhteissa lisääntyneet. Ramsholmenissa on vieläkin jäljellä tanssilava ulkohuusseineen. Siellä kuulemma on 1970-luvulla esiintynyt itse Hurriganes monen muun kuuluisuuden lisäksi. Ilmeisesti viime vuodesta alkaen sinne on suunniteltu erilaisia tapahtumia; paikka pyritään elvyttämään. Ramsholmenissa on ennen ollut myös kesäteatteri, jossa vielä on nähtävissä katsojie…