Siirry pääsisältöön

Digikammo


Suomessa ollaan erittäin edistyksellisiä. Niin edistyksellisiä, että peruspalvelut, kuten pankki-, vero- ja Kela:n palvelut on siirretty nettiin niin tehokkaasti, että ongelmien sattuessa mistään ei saa mitään tietoa. Puhelinnumeroihin on pitkät, usein maksulliset jonotukset, chat linet on usein tukossa eikä niihin pääse ollenkaan jos on tietokoneongelmia. Pankkiin ja Kela:n pääsee vain ajanvarauksella tai ne on auki vain muutaman tunnin viikossa, jolloin jonot ulottuvat pihalle asti. Miten näin huonoksi on voinut mennä?

Opiskelen markkinointiviestintää, jossa lähiopetusta on minimaalisen vähän mutta itsenäistä opiskelua sitäkin enemmän. Tässä on saanut perehtyä digitaalisiin tehtävänantoihin ja -palautuksiin. On Wilmaa, Digicampusta, Office 365 ja pilvipalvelu OneDrive. Näissä on sisällä kaksi sähköpostijärjestelmää ja lisäksi yleinen s-posti, joita monilla on kaksi, sekä työ- että siviilikäyttöön. Että sähköposteja piisaa. Lisäksi tulee Googlen tarjoamien erillisten systeemien kuten YouTuben käyttäjätilit. Sitä voisi luulla että opiskellen näihin tulisi tutuksi mutta takkuisaa on. Käyttäjätunnuksia ja salasanoja alkaa muutenkin olla kymmeniä.

Olemme juuri selvittäneet kaksi päivää sitä, miten eläkeläisen satunnainen työkeikka hoidetaan verokirjalla silloin kun ei ole firmaa joka voi laskuttaa. Ja savu tulee nyt korvista. Verokortti pitää tilata netistä. Ok. Mutta mistä saa tietoon eläkkeen tähän asti kertynyt summa plus maksettu ennakkovero? Tietoa ei löydy mistään. Toinen soitti ruotsinkieliseen palvelunumeroon, josta ohjattiin takaisin nettiin. Itse soitin suomenkieliseen palvelunumeroon, josta sentään sai avun ja palvelun. Nämä summat, mitkä pitää syöttää Omaveron omalle sivulle, tulee eläkkeen maksajalta, jonne pitää siis ottaa yhteys. Netin kautta tietty. Tämä virkailija tosin oli tarpeeksi ystävällinen kokeillakseen, saako verotoimisto selville tämän suoraan. Ja niin onnellisesti kävi, että saimme puhelimitse tarvittavat luvut. Hämmennyksen lisäksi tarjottiin alennettua veroprosenttia joulukuulle sekä eläke- että työtulolle, vaikka veroprosentin olisi kaiken järjen mukaan pitänyt nousta. Onko siis niin, että verorobotti on perinyt liikaa veroa eläkeläiseltä, koska palautukset ovat olleet tupakka-askin luokkaa? Eilenhän tästä juuri uutisoitiin.  Nyt tekisi mieli huutaa isoilla kirjaimilla, että miten ihmeessä kukaan työssäkävijä, vajaatoiminen tai vanha ihminen selviää tällaisesta, kun menee aikaa, hermot, ikä ja terveys ennen kuin asiat selviävät.

Tammisaaressa on auki nykyisin vain Säästöpankki, muut pankit toimivat vain ajanvarausperiaatteella. Karjaan Aktia sentään toimii joka päivä. Tammisaaressa tilataan aika pankkeihin ja Kela:n. Tämä on tosin valtakunnallista kehitystä, ei Raaseporin vika. Itse osaan juuri ja juuri ostaa junalipun automaatista- silloin kun se toimii- ja onneksi sellaisen voi ostaa myös aseman vieressä olevalta R-kioskilta. En vain suostu ottamaan käyttöön mitään matkalippuappia. Mitä jos puhelin menee latauksesta? Tai on nettihäiriö?Tämä savut korvista- blogipäivitys ansaitsee kauniin ja seesteisen kuvan Tammisaaren rannoilta. ZEN!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ravintolakierros Tammisaaressa

Tammisaari on pieni kaupunki, mutta täällä on kivoja ravintoloita ja ennen kaikkea pikkukaupunkitunnelmaa. Se mikä puuttuu trendikkyydestä ja tyylikkyydestä, korvautuu moninkertaisesti tuttavallisuudella ja kotoisuudella. Kun muutin tänne, olin täysin uuvuksissa, pari kovaa vuotta takana ja muutama vielä edessä silloin. Olin sinkku, asuin ankeassa työasunnossa lähes vuoden ja oli kova hinku tutustua uusiin ihmisiin. Niinpä kävin paljon baareissa. Erityisesti Santa Fe:ssä, joka oli kaupungin ykkösmesta silloin ja on sitä vieläkin.
Santa Fe:hen liitty paljon muistoja aivan alkuajoilta. Muistan tarkkaan silloiset tarjoilijat, muistan kuka oli se kaupunkilainen, jonka kanssa juttelin ensimmäiseksi työkavereita lukuun ottamatta. Muutin tänne loppukesästä, turistisesonki oli jo päättynyt joten en löytänyt silloin vielä kesäravintoloita. Syksyn mittaan aloin sitten käydä yhä enemmän tässä baarissa. Koska olin vuorotöissä, tuli käytyä arkisinkin. Tulin tuntemaan paikan vakioasiakkaat, jotka…

Muistojen Tammiharju

Opiskelin mielisairaanhoitajaksi Tammisaaressa 1980-luvun lopulla, jolloin täällä oli vielä oma sairaanhoito-oppilaitos, Ekenäs Sjukvårdsläröanstalt. Palasin Tammisaareen ja Tammiharjuun vuonna 2008. Tammiharju, kunniakas muistossa!
Vuonna 1924 tuli perustettavaksi Uudenmaan ruotsinkielisten kuntien tarpeisiin 102-paikkainen piirimielisairaala, Distriktsinnesjukhuset i Ekenäs. Säästäväisyyssyistä (silloinkin!) mielisairaalaksi saneerattiin Venäjän armeijan vuosina 1910-12 rakentamat tykistökasarmirakennukset. Sairaalaa laajennettiin vuonna 1927 vielä yksi kasarmirakennus. Uusi puoli eli päärakennus rakennettiin vuonna 1930. Knipnäsin rakennus ostettiin vuonna 1936, jonka jälkeen piirimielisairaalassa oli yhteensä 528 sairaansijaa. Enimmillään sairaalassa oli vuodepaikkoja yli 600. Lastenpsykiatrinen osasto perustettiin vuonna 1973 entiseen ylilääkärin taloon. Sairaanhoitopiirin toiminta käynnistyi vuoden 1952 mielisairaslain perusteella. (Lähteenä tässä blogissa: Sirkka Törrönen: Tam…

Ramsholmen ja valkovuokot

Tammisaaressa on tammia, paljon tammia. Mutta täällä on myös Suomen ilmastossa ainutlaatuinen keskieurooppalainen lehtimetsä, jonka pohjoisin vyöhyke ulottuu tänne etelärannikolle. Alue on kahdesta saaresta muodostunut Hagen-Ramsholmen-Högholmen. Erikseen mainitaan myös Gåsören, jonne kuivaan aikaan pystyy kävelemään kumisaappailla; sekin on nimittäin saari. Hagenista Ramsholmenille ja sieltä Högholmenille johtaa kauniit puusillat.

Ramsholmenin alue on ollut 1800-luvulla laidunmaata. Kun kiinnostus luontoa kohtaan lisääntyi vuosisadan loppua kohti, sinne alettiin istuttaa jaloja puulajeja, jotka sitten ovat otollisissa olosuhteissa lisääntyneet. Ramsholmenissa on vieläkin jäljellä tanssilava ulkohuusseineen. Siellä kuulemma on 1970-luvulla esiintynyt itse Hurriganes monen muun kuuluisuuden lisäksi. Ilmeisesti viime vuodesta alkaen sinne on suunniteltu erilaisia tapahtumia; paikka pyritään elvyttämään. Ramsholmenissa on ennen ollut myös kesäteatteri, jossa vielä on nähtävissä katsojie…