Siirry pääsisältöön

Talvi Tammisaaressa


Suomessa on nyt alkanut talvi, pohjoisessa jo luminenkin. Täällä etelärannikolla meri pitää lämpöä yllä pidempään, pysyvä lumipeite tulee usein vasta uuden vuoden puolella. Nyt on ollut monta vähälumista talvea peräkkäin, mutta vuosina 2011-13 oli niin paljon lunta, että sitä ei lopulta enää meinannut saada kolattua mihinkään. Sitä en itse kaipaa, mulle sopii vaikka sataisi vettä viistoon koko talven. Tiedän kuitenkin monia, jotka pitävät lumitalvista. Onhan siinä se puoli, että silloin on valoisampaa kun taas vesitalvina on täysin mustaa iltaisin. Mutta ne lumityöt…jos nimittäin asuu sellaisessa talossa että ne on tehtävä tse.

Tammisaari on ihana kesäkaupunki, mutta kyllä täällä tapahtuu talvisinkin. Periaatteella pieni on kaunista, erilaisia tapahtumia on kunhan vain itse näkee vähän vaivaa niiden etsimisessä. Netissä on Raaseporin tapahtumakalenteri, johon yhä useampi tapahtuma on merkitty. Ensinnäkin on perinteiset joulumarkkinat. Tänä vuonna järjestettiin ensimmäistä kertaa pimeä viikonloppu marraskuun alussa. Kirkossa on erilaisia konsertteja varsinkin joulun alla, monet niistä maksuttomia. Viimeksi kävin kuuntelemassa Mozartin Requiemin. Kareliassa on erilaisia konsertteja, esimerkiksi tänä iltana siellä soi jazz. Kirjastossa on ympäri vuoden taidenäyttely ja onhan täällä myös maineikas EKTA-museo/näyttelytila. Talven ankeus taittuu kyllä, kunhan pitää itsensä ajan hermolla ja aktiivisena myös tämän pimeän vuodenajan.

Paikalliset ravintolat ovat alkaneet järjestää erilaisia teemailtoja, kuten Fyren viime perjantaina Kreikka-illan ja Santa Fe:llä on mm.  perinteinen Oktoberfest-teema. Källaren järjestää ruotsinkielisiä tietovisoja talvikaudella.

Liikunnallisille ihmisille on uimahalli, Vesterbyn lenkki-ja hiihtomaastot ja tietenkin ihana Ramsholmen. Avantouintiakin voi harrastaa Simmiksellä eli Knipanin vieressä olevalla rannalla. Olen kuullut, että sinne ajetaan autolla aamutakissa, käydään pulahtamassa ja ajetaan pois. Siellä on lämmin pukuhuone. Itseäni ei tosin saisi avantoon millään hinnalla!


Pienessä merikaupungissa riittää kesällä matkailijoita. Ongelmana on tosin pohjoisen lyhyet kesät ja vielä lyhyempi sesonki. Viime vuosina on monin tavoin yritetty sitä sesonkia pidentää ja on herätelty keskustelua siitä, pitäisikö koulujen kesälomat siirtää alkamaan ja päättymään myöhemmin. Etelärannikolla nimittäin tuntuu kesä jatkuvan pidempään koska meri pitää lämpöä. Vastaavasti alkukesällä se pitää kylmää ennen kuin sitten alkaa lämpiämään. Itselleni ihaninta aikaa täällä on kevät ja valkovuokkojen aika. Koko Ramsholmen kukkii silloin valkoisena mattona. Itse asiassa oma talven yli selviytymiseni strategia on laskea kuukausia valkovuokkoihin. Tällä hetkellä siihen on enää noin viisi kuukautta. Toinen huomionti liittyy päivän pidentymisen alkamiseen, ja se tapahtuu juuri joulun alla. Tammikuun puolessa välissä sen jo huomakin, seuraan tilannetta joka päivä. Sitten kun on puoli viideltä valoisaa, voi lopettaa asian tarkkailun, koska siitä etenpäin päivän pidennys nopeutuu koko ajan.    


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ravintolakierros Tammisaaressa

Tammisaari on pieni kaupunki, mutta täällä on kivoja ravintoloita ja ennen kaikkea pikkukaupunkitunnelmaa. Se mikä puuttuu trendikkyydestä ja tyylikkyydestä, korvautuu moninkertaisesti tuttavallisuudella ja kotoisuudella. Kun muutin tänne, olin täysin uuvuksissa, pari kovaa vuotta takana ja muutama vielä edessä silloin. Olin sinkku, asuin ankeassa työasunnossa lähes vuoden ja oli kova hinku tutustua uusiin ihmisiin. Niinpä kävin paljon baareissa. Erityisesti Santa Fe:ssä, joka oli kaupungin ykkösmesta silloin ja on sitä vieläkin.
Santa Fe:hen liitty paljon muistoja aivan alkuajoilta. Muistan tarkkaan silloiset tarjoilijat, muistan kuka oli se kaupunkilainen, jonka kanssa juttelin ensimmäiseksi työkavereita lukuun ottamatta. Muutin tänne loppukesästä, turistisesonki oli jo päättynyt joten en löytänyt silloin vielä kesäravintoloita. Syksyn mittaan aloin sitten käydä yhä enemmän tässä baarissa. Koska olin vuorotöissä, tuli käytyä arkisinkin. Tulin tuntemaan paikan vakioasiakkaat, jotka…

Muistojen Tammiharju

Opiskelin mielisairaanhoitajaksi Tammisaaressa 1980-luvun lopulla, jolloin täällä oli vielä oma sairaanhoito-oppilaitos, Ekenäs Sjukvårdsläröanstalt. Palasin Tammisaareen ja Tammiharjuun vuonna 2008. Tammiharju, kunniakas muistossa!
Vuonna 1924 tuli perustettavaksi Uudenmaan ruotsinkielisten kuntien tarpeisiin 102-paikkainen piirimielisairaala, Distriktsinnesjukhuset i Ekenäs. Säästäväisyyssyistä (silloinkin!) mielisairaalaksi saneerattiin Venäjän armeijan vuosina 1910-12 rakentamat tykistökasarmirakennukset. Sairaalaa laajennettiin vuonna 1927 vielä yksi kasarmirakennus. Uusi puoli eli päärakennus rakennettiin vuonna 1930. Knipnäsin rakennus ostettiin vuonna 1936, jonka jälkeen piirimielisairaalassa oli yhteensä 528 sairaansijaa. Enimmillään sairaalassa oli vuodepaikkoja yli 600. Lastenpsykiatrinen osasto perustettiin vuonna 1973 entiseen ylilääkärin taloon. Sairaanhoitopiirin toiminta käynnistyi vuoden 1952 mielisairaslain perusteella. (Lähteenä tässä blogissa: Sirkka Törrönen: Tam…

Ramsholmen ja valkovuokot

Tammisaaressa on tammia, paljon tammia. Mutta täällä on myös Suomen ilmastossa ainutlaatuinen keskieurooppalainen lehtimetsä, jonka pohjoisin vyöhyke ulottuu tänne etelärannikolle. Alue on kahdesta saaresta muodostunut Hagen-Ramsholmen-Högholmen. Erikseen mainitaan myös Gåsören, jonne kuivaan aikaan pystyy kävelemään kumisaappailla; sekin on nimittäin saari. Hagenista Ramsholmenille ja sieltä Högholmenille johtaa kauniit puusillat.

Ramsholmenin alue on ollut 1800-luvulla laidunmaata. Kun kiinnostus luontoa kohtaan lisääntyi vuosisadan loppua kohti, sinne alettiin istuttaa jaloja puulajeja, jotka sitten ovat otollisissa olosuhteissa lisääntyneet. Ramsholmenissa on vieläkin jäljellä tanssilava ulkohuusseineen. Siellä kuulemma on 1970-luvulla esiintynyt itse Hurriganes monen muun kuuluisuuden lisäksi. Ilmeisesti viime vuodesta alkaen sinne on suunniteltu erilaisia tapahtumia; paikka pyritään elvyttämään. Ramsholmenissa on ennen ollut myös kesäteatteri, jossa vielä on nähtävissä katsojie…