Siirry pääsisältöön

Elämäntapa


Pikkukaupunkilainen elämäntapa on ihan oma juttunsa. Pääkaupunkiseudun kasvattina en ole vieläkään saanut tarpeekseni määrätynlaisesta yhteisöllisyyden ja turvallisuuden tunteesta mikä täällä vallitsee. Se ei tarkoita sitä, että täällä kaikki olisivat kavereita keskenään; eihän tämä sentään paratiisi ole. Täällä esiintyy kaikki samat ihmistyypit kuin missä tahansa muuallakin. Polkupyöriä varastetaan, juorutaan, on mielenterveys- ja päihdeongelmia, kaupungin talous sakkaa ja niin edelleen. Mutta vaikka ei tuntisi jotakuta nimeltä, niin kasvot tulevat nopeasti tutuiksi. Tietenkin taas puhun Tammisaaresta, mutta Karjaalla ja muissa kylissä on taatusti sama juttu.

Täällä ollaan vähän vanhanaikaisia. 11 vuotta sitten tänne muuttaessani se oli ihan viehättävää, enää ei niinkään. Silloin tehtiin Tammiharjussa vielä raportit käsin, kun edellisessä työpaikassani Kellokosken sairaalassa oli tietokoneet täydessä käytössä. Nyt on kyllä se asia otettu kiinni. Kun nyt opiskelen markkinointia some-painotuksella, olen saanut huomata, että täältä puuttuu edelleen markkinointiajattelu, monella yrityksellä ei ole edes fb-sivua saati kotisivuja. Siinä jää kyllä äkkiä jalkoihin tänä päivänä, koska somenäkyvyys on paljon tehokkaampi ja halvempi tapa markkinoida kuin lehdet tai paperimainokset. Itsekään en enää lue sanomalehtiä kuin netissä ja paperimainokset pistän suoraan kierrätykseen.

Täällä ollaan myös vähän ”manana” eli hitaanpuoleisia. Pk-seudun työkulttuuriin tottuneena hitaampi tahti oli aikoinaan ihanaa mutta olihan siinä totuttelemista. Ystävällisyys menee täällä tehokkuuden edelle vieläkin. Mulla meni monta vuotta totutella pois kärsimättömyydestä ja kireydestä. Nykyisin hesalaiset tunnistaa turistikauden alussa aina siitä kireydestä, mikä oli minullekin tyypillistä aikoinaan. Kiukuttelevat kaupan jonossa ihan mitättömistä asioista. Eihän täällä tietenkään ole samanlaisia valikoimia kuin pääkaupungissa, riittävän hyvät kuitenkin. Täällä osa porukasta toivoisi tänne Prismat ja Cittarit, mutta alueen asukasluku ei siihen onneksi riitä. Sellainen tappaisi takuuvarmasti kaikki ihanat pikkupuodit.
Se mikä täällä hyödykkeiden hinnoissa menetetään, saadaan takaisin pk-seutua edullisemmilla asumisen hinnoilla. Täällä on halvempaa käydä ravintolassa syömässä ja juomassa, täällä on halvempi vuokrata asunto ja niitä on hyvin tarjolla. Lisäksi täällä on mahdollisuus löytää ainutlaatuisia asuntoja, kuten Vanhassa kaupungissa olevia, satoja vuosia vanhoja. Niiden ostohinnat ovat korkeat mutta näkyy niitä vuokramarkkinoillakin. Oman asunnon tai talon ostaminen on täällä myös helpompaa ja halvempaa kuin pk-seudulla; valitettavasti se pätee myös toiseen suuntaan eli myyntihinnat ovat laskeneet.  Monet valitsevat myös ostaa tai vuokrata täältä vapaa-ajan asunnon, johon voivat vetäytyä hektisen työviikon jälkeen rauhoittumaan. Ja kesämökkejähän alueella on tuhansia. Ormnäsin leirintäalueella näkyy olevan vaunuja myös koko talven läpi, ja onnistuuhan sekin nykytekniikalla kun on sähkötolpat. Tammisaareen voi siis tulla vuoden ympäri, talvea kun ei kuitenkaan tässä maassa pakoon pääse.    

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ravintolakierros Tammisaaressa

Tammisaari on pieni kaupunki, mutta täällä on kivoja ravintoloita ja ennen kaikkea pikkukaupunkitunnelmaa. Se mikä puuttuu trendikkyydestä ja tyylikkyydestä, korvautuu moninkertaisesti tuttavallisuudella ja kotoisuudella. Kun muutin tänne, olin täysin uuvuksissa, pari kovaa vuotta takana ja muutama vielä edessä silloin. Olin sinkku, asuin ankeassa työasunnossa lähes vuoden ja oli kova hinku tutustua uusiin ihmisiin. Niinpä kävin paljon baareissa. Erityisesti Santa Fe:ssä, joka oli kaupungin ykkösmesta silloin ja on sitä vieläkin.
Santa Fe:hen liitty paljon muistoja aivan alkuajoilta. Muistan tarkkaan silloiset tarjoilijat, muistan kuka oli se kaupunkilainen, jonka kanssa juttelin ensimmäiseksi työkavereita lukuun ottamatta. Muutin tänne loppukesästä, turistisesonki oli jo päättynyt joten en löytänyt silloin vielä kesäravintoloita. Syksyn mittaan aloin sitten käydä yhä enemmän tässä baarissa. Koska olin vuorotöissä, tuli käytyä arkisinkin. Tulin tuntemaan paikan vakioasiakkaat, jotka…

Muistojen Tammiharju

Opiskelin mielisairaanhoitajaksi Tammisaaressa 1980-luvun lopulla, jolloin täällä oli vielä oma sairaanhoito-oppilaitos, Ekenäs Sjukvårdsläröanstalt. Palasin Tammisaareen ja Tammiharjuun vuonna 2008. Tammiharju, kunniakas muistossa!
Vuonna 1924 tuli perustettavaksi Uudenmaan ruotsinkielisten kuntien tarpeisiin 102-paikkainen piirimielisairaala, Distriktsinnesjukhuset i Ekenäs. Säästäväisyyssyistä (silloinkin!) mielisairaalaksi saneerattiin Venäjän armeijan vuosina 1910-12 rakentamat tykistökasarmirakennukset. Sairaalaa laajennettiin vuonna 1927 vielä yksi kasarmirakennus. Uusi puoli eli päärakennus rakennettiin vuonna 1930. Knipnäsin rakennus ostettiin vuonna 1936, jonka jälkeen piirimielisairaalassa oli yhteensä 528 sairaansijaa. Enimmillään sairaalassa oli vuodepaikkoja yli 600. Lastenpsykiatrinen osasto perustettiin vuonna 1973 entiseen ylilääkärin taloon. Sairaanhoitopiirin toiminta käynnistyi vuoden 1952 mielisairaslain perusteella. (Lähteenä tässä blogissa: Sirkka Törrönen: Tam…

Ramsholmen ja valkovuokot

Tammisaaressa on tammia, paljon tammia. Mutta täällä on myös Suomen ilmastossa ainutlaatuinen keskieurooppalainen lehtimetsä, jonka pohjoisin vyöhyke ulottuu tänne etelärannikolle. Alue on kahdesta saaresta muodostunut Hagen-Ramsholmen-Högholmen. Erikseen mainitaan myös Gåsören, jonne kuivaan aikaan pystyy kävelemään kumisaappailla; sekin on nimittäin saari. Hagenista Ramsholmenille ja sieltä Högholmenille johtaa kauniit puusillat.

Ramsholmenin alue on ollut 1800-luvulla laidunmaata. Kun kiinnostus luontoa kohtaan lisääntyi vuosisadan loppua kohti, sinne alettiin istuttaa jaloja puulajeja, jotka sitten ovat otollisissa olosuhteissa lisääntyneet. Ramsholmenissa on vieläkin jäljellä tanssilava ulkohuusseineen. Siellä kuulemma on 1970-luvulla esiintynyt itse Hurriganes monen muun kuuluisuuden lisäksi. Ilmeisesti viime vuodesta alkaen sinne on suunniteltu erilaisia tapahtumia; paikka pyritään elvyttämään. Ramsholmenissa on ennen ollut myös kesäteatteri, jossa vielä on nähtävissä katsojie…