Siirry pääsisältöön

Vuodenvaihteen aikaan


Tähän aikaan kaikkialla käytetään j-sanaa. Koska en ole mikään j-ihminen, en myöskään sorru j-hössötykseen. Paitsi että jonkinlaisesta masokismista kertonee se, että tässä on j-siivous menossa, alkoi jo pari viikkoa sitten. Kaikki ovet ja karmit pesty. Nyt on käynnissä keittiön kaappien sisäpuolet: tavarat pois, pestään, pyyhitään purkit ja purnukat tai pestään kokonaan. Karsitaan mausteet, siirretään sopivankokoisiin purkkeihin ja pestään taas pois ylitse jäävät. Suunnitellaan hyvät syömiset. Itse olen tänä j:nä töissä, joten jään yksin kotiin ja vietän j:n osastolla. Kokemuksesta tiedän, että j:n joskus keinotekoinen ilo ei tavoita kaikkia, on yksinäisyyttä, sairautta ja köyhyyttä. Tai joku on juuri menettänyt rakkaansa. Olen viettänyt monta j:tä lohduttaen itkeviä ja ahdistuneita potilaita. Kaikkia ei silti j naurata vaikka eivät olisi sairaalassakaan. Itseäni ei kiinnosta myöskään ajatus tammikuussa tapahtuvasta nenänvalkaisu- laihdutus- ja säästökuurista, koska j:n vietto on vienyt kaikki rahat, nenä punertaa ja vyö kiristää. Tosin tiedän monia j-entusiasteja, jotka alkavat valmistella j:n viettoa juhannuksena. Ja mikäs siinä, pääasia että kenenkään ei tarvitsisi sitä viettää pelkästään sen takia että niin on tapana.

Kaikki kunnia perinteille, ja niitä on lupa kenen tahansa noudattaa. Itse parikymmentä joulua töissä viettäneenä haluan muistuttaa niistä monista aloista, joiden työntekijät valvovat, hoitavat ja auttavat myös joulun aikaan. Hoitajat, lääkärit, palomiehet, sairaankuljetus. Sosiaalityöntekijät ja turvakodit vastaanottamassa kriisiasiakkaita. Elämää ylläpitäviä voimia. Verovaroilla maksettuja ja siksikö niin aliarvostettuja?

Hyväntekeväisyysjärjestöt saavat paljon lahjoituksia joulun aikoihin. Mutta kun joulu kestää vain muutaman päivän, niin jää vielä 362 päivää jäljelle. Laitoksessa makaavia sukulaisia muistavat monet vain jouluna. En oikein tiedä, onko se hyvä vai huono. Jäljelle jäävät taas ne muut päivät. Minimihenkilökunnalla mennään pyhinä kuten jouluna, samat hoitotoimet tehdään. Monen perhe viettää joulun ilman töissä olevaa äitiään ja isäänsä. 


Kaikesta huolimatta mahdollisimman hyvää j mahdollisimman monelle tänäkin j:na!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ravintolakierros Tammisaaressa

Tammisaari on pieni kaupunki, mutta täällä on kivoja ravintoloita ja ennen kaikkea pikkukaupunkitunnelmaa. Se mikä puuttuu trendikkyydestä ja tyylikkyydestä, korvautuu moninkertaisesti tuttavallisuudella ja kotoisuudella. Kun muutin tänne, olin täysin uuvuksissa, pari kovaa vuotta takana ja muutama vielä edessä silloin. Olin sinkku, asuin ankeassa työasunnossa lähes vuoden ja oli kova hinku tutustua uusiin ihmisiin. Niinpä kävin paljon baareissa. Erityisesti Santa Fe:ssä, joka oli kaupungin ykkösmesta silloin ja on sitä vieläkin.
Santa Fe:hen liitty paljon muistoja aivan alkuajoilta. Muistan tarkkaan silloiset tarjoilijat, muistan kuka oli se kaupunkilainen, jonka kanssa juttelin ensimmäiseksi työkavereita lukuun ottamatta. Muutin tänne loppukesästä, turistisesonki oli jo päättynyt joten en löytänyt silloin vielä kesäravintoloita. Syksyn mittaan aloin sitten käydä yhä enemmän tässä baarissa. Koska olin vuorotöissä, tuli käytyä arkisinkin. Tulin tuntemaan paikan vakioasiakkaat, jotka…

Muistojen Tammiharju

Opiskelin mielisairaanhoitajaksi Tammisaaressa 1980-luvun lopulla, jolloin täällä oli vielä oma sairaanhoito-oppilaitos, Ekenäs Sjukvårdsläröanstalt. Palasin Tammisaareen ja Tammiharjuun vuonna 2008. Tammiharju, kunniakas muistossa!
Vuonna 1924 tuli perustettavaksi Uudenmaan ruotsinkielisten kuntien tarpeisiin 102-paikkainen piirimielisairaala, Distriktsinnesjukhuset i Ekenäs. Säästäväisyyssyistä (silloinkin!) mielisairaalaksi saneerattiin Venäjän armeijan vuosina 1910-12 rakentamat tykistökasarmirakennukset. Sairaalaa laajennettiin vuonna 1927 vielä yksi kasarmirakennus. Uusi puoli eli päärakennus rakennettiin vuonna 1930. Knipnäsin rakennus ostettiin vuonna 1936, jonka jälkeen piirimielisairaalassa oli yhteensä 528 sairaansijaa. Enimmillään sairaalassa oli vuodepaikkoja yli 600. Lastenpsykiatrinen osasto perustettiin vuonna 1973 entiseen ylilääkärin taloon. Sairaanhoitopiirin toiminta käynnistyi vuoden 1952 mielisairaslain perusteella. (Lähteenä tässä blogissa: Sirkka Törrönen: Tam…

Ramsholmen ja valkovuokot

Tammisaaressa on tammia, paljon tammia. Mutta täällä on myös Suomen ilmastossa ainutlaatuinen keskieurooppalainen lehtimetsä, jonka pohjoisin vyöhyke ulottuu tänne etelärannikolle. Alue on kahdesta saaresta muodostunut Hagen-Ramsholmen-Högholmen. Erikseen mainitaan myös Gåsören, jonne kuivaan aikaan pystyy kävelemään kumisaappailla; sekin on nimittäin saari. Hagenista Ramsholmenille ja sieltä Högholmenille johtaa kauniit puusillat.

Ramsholmenin alue on ollut 1800-luvulla laidunmaata. Kun kiinnostus luontoa kohtaan lisääntyi vuosisadan loppua kohti, sinne alettiin istuttaa jaloja puulajeja, jotka sitten ovat otollisissa olosuhteissa lisääntyneet. Ramsholmenissa on vieläkin jäljellä tanssilava ulkohuusseineen. Siellä kuulemma on 1970-luvulla esiintynyt itse Hurriganes monen muun kuuluisuuden lisäksi. Ilmeisesti viime vuodesta alkaen sinne on suunniteltu erilaisia tapahtumia; paikka pyritään elvyttämään. Ramsholmenissa on ennen ollut myös kesäteatteri, jossa vielä on nähtävissä katsojie…