Siirry pääsisältöön

Blogin nimi


Jos tämä blogi olisi menestyvä sellainen, niin julkaisisin nyt tähän yleisökilpailun, jossa olisi joku sopiva palkinto. Kysymys kuuluisi: minkä maailmankuulun laulun mukaan blogi on nimetty? Ja ketäköhän laulajaa erityisesti ajattelin nimeä valitessani?

Ja sitten vastaus. Biisi on New York, New York, laulajana Frank Sinatra. Siinä puhutaan “little town bluesista”. Blues tarkoittaa lyriikassa alakuloa, masennusta ja on myös yksi musiikin tyylilaji. En koe Tammisaaressa pikkukaupunkimasennusta, päinvastoin, mutta pikkukaupunkihan tämä on. Olen reissannut riittävästi maailmalla osatakseni tätä paikkaa arvostaa. Laulussa koetaan ensinpikkukaupunkimasennusta ja sitten lähdetään Nykkiin: ”if I can make it there I can make it anywhere…” Eli jos onnistuu Nykissä niin onnistuu missä tahansa.
Tuulimylly kirjaston mäellä Tammisaaressa

Frank Sinatra (1915-98) oli yksi aikansa kuuluisimmista viihdyttäjistä. Meillä on videotallenteita hänen esiintymisistään esimerkiksi Las Vegasin maailmankuuluilla klubeilla. Niissä hän ajoittain pyörähtelee elegantin hillitysti, istuu baarijakkaralle, sytyttää sikarin ja siemailee viskigrogia. Ja laulaa jokaiselle ikäiselleni tuttuja melodioita. Vähän aikaa sitten näin dokumentin jazzpianisti Count Basiesta. William ”Count” Basien (1904-84) orkesteri oli Sinatran pitkäaikainen yhteistyökumppani aikana, jolloin mustat  artistit, olivat sitten miten kuuluisia tahansa, joutuivat ajamaan tavarahissillä esiintymispaikoillaan tai kulkemaan takaovesta. Sinatra oli kuulemma uhannut katkoa koivet jokaiselta, joka edes katsoo vinoon bändin jäseniä ja vaati heidän tasa-arvoista kohteluaan. Jazzin historia on täynnä rasismia.

Blues on myös musiikin laji, joka on syntynyt afroamerikkalaisen hengellisen musiikin, työlaulujen ja eurooppalaisperäisten balladien pohjalta. Bluesista on sitten kehittynyt lisää muita tyylilajeja. En ole musiikintuntija, mutta tykkään kuunnella monenlaista.

Ramsholmen, Tammisaari
Loviisassa ilmestyy Pikkukaupunki-niminen lehti.  Loviisa sijaitsee itäisellä Uudellamaalla ja sitä pidetään ikään kuin Porvoon pikkusiskona. Viehättävä, vanha ja pieni merikaupunki jossa asuu paljon taiteilijoita. Loviisa on monessa suhteessa Tammisaaren kaltainen. Sielläkin on historiallinen vanhakaupunki ja vanhoja linnoituksia. Tutustumisen arvoinen kaupunki sekin.
Mutta mites Tammisaari näin tammikuun loppupuolella? Päivän pitenemistä täällä seurataan ja kevättä odotellaan. Lumesta ei ole tietoakaan, säätiedotuksessa on luvattu historiallisen lämpimiä asteita ja föhn-myrskyä. Eilen täällä oli Sigurd Snåre-salissa klassinen konsertti Beethovenin 250-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Tämä on hyvä aika myös lähinaapurimatkailulle, kävimme loppuviikosta Tallinnassa kuuntelemassa musikaalisävelmiä.  
  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Somekeskustelut Raaseporissa

 Tällä kertaa katsaus siihen, mistä täällä Raaseporissa eri facebook-ryhmissä keskustellaan. Itse kuulun muutamiin paikallisiin ja pääseen lukemaan yhtä. Luultavasti jokaisella kylällä on oma fb-ryhmä, puskaradio-tyyppisiä on ainakin kaksi. Kirpputori- ja tavaranvaihtoryhmiä ainakin kaksi. Ryhmät, joihin itse kuulun, ovat yleensä suomenkielisiä tai kaksikielisiä. Ruotsinkielisillä on ryhmä "Du vet att du är från Ekenäs Finland om..." Pitkä nimi ryhmälle mutta sen nimisiä eri paikkakunnille on vaikka kuinka paljon. Eroavatko näiden ryhmien keskustelut toisistaan ja miten? Ruotsinkielisessä ryhmässä julkaistaan enimmäkseen kauniita kuvia Raaseporin maisemista, Tammisaaresta enimmäkseen. Tunnelmia ja merimaisemia. Knipan taitaa olla yksi suosituimmista kuvauskohteista ja sittenhän on Trädet, Puu, joka seisoo yksinään rantakivikossa. Keskustelunaiheita on vähemmän, mutta ne äityvät joskus sellaiselle tasolle että moderaattorit joutuvat sulkemaan koko keskustelun. Viime aikoina si

Ravintolakierros Tammisaaressa

Vanha teksti vaatii päivitystä! Tuleva kesäkausi riippuu jo toistamiseen ajattelusta "jos Korona suo" mutta ilman toivoa ei ole elämää. Kukapa olisi uskonut, että pandemia iskee näin kovaa ja pitkään. Kovimpiin kärsijöihin kuuluvat ravintolat, jotka ovat nyt yli vuoden määrätty joko pysymään kokonaan kiinni tai toimimaan vajailla tehoilla. Toivottavasti selviävät kurimuksesta ja jatkavat sekä paikallisten että vierailijoiden ilahduttamista tästäkin eteenpäin. Tätä kirjoittaessa jännitetään vielä sitä, saavatko ravintolat avata viikon päästä ja millaisin rajoituksin.  Tammisaressa Knipan on vaihtanut omistajaa. Sea Front ei pitänyt ravintolaa viime koronakesänä auki ollenkaan, ainoastaan hotellin. Vanha Gnägget on vuokrattu monien käänteiden jälkeen mutta multa hävis tieto siitä mikä siihen nyt sitten on tulossa. (Siinä oli ennen Naturum). Lounaskahvila Papaya kävelykadulla on lopettanut. Kävelykadun takana ollut entisen Lazy cowboyn tiloissa on ollut tuulista, siinä on nyt ko

Muistojen Tammiharju

Opiskelin mielisairaanhoitajaksi Tammisaaressa 1980-luvun lopulla, jolloin täällä oli vielä oma sairaanhoito-oppilaitos, Ekenäs Sjukvårdsläröanstalt.   Palasin Tammisaareen ja Tammiharjuun vuonna 2008. Tammiharju, kunniakas muistossa! Vuonna 1924 tuli perustettavaksi Uudenmaan ruotsinkielisten kuntien tarpeisiin 102-paikkainen piirimielisairaala, Distriktsinnesjukhuset i Ekenäs. Säästäväisyyssyistä (silloinkin!) mielisairaalaksi saneerattiin Venäjän armeijan vuosina 1910-12 rakentamat tykistökasarmirakennukset. Sairaalaa laajennettiin vuonna 1927 vielä yksi kasarmirakennus. Uusi puoli eli päärakennus rakennettiin vuonna 1930. Knipnäsin rakennus ostettiin vuonna 1936, jonka jälkeen piirimielisairaalassa oli yhteensä 528 sairaansijaa. Enimmillään sairaalassa oli vuodepaikkoja yli 600. Lastenpsykiatrinen osasto perustettiin vuonna 1973 entiseen ylilääkärin taloon. Sairaanhoitopiirin toiminta käynnistyi vuoden 1952 mielisairaslain perusteella. (Lähteenä tässä blogissa: Sirkka Törröne