Siirry pääsisältöön

Keittojen ylistys


Häränhäntäkeitto
Näin juhlakauden raskaan syömisen jälkeen iski yhtenä iltana valtava lihakeiton mieliteko! Kunnon lihakeitto, jossa maukas liemi, paljon juureksia, vähän perunaa ja huolella keitettyä naudan fileselkää ja rintaa. Ei mitään laitosruokalasoppaa, joka on aina käynyt jonkun maunpoistomankelin läpi ja jossa lihanpalat on mauttomia, tasakokoisia ja tehdasvalmisteisia. Kaupasta ei sitten löytynyt kuin joulun jämälihoja, joten jouduin tyytymään jauhelihakeittoon. Ostin kuitenkin ison määrän liemijuureksia vastaisen varalle. 

Aloin sitten miettiä ruokalajia keitto. Miten hyvää, edullista, kevyttä ja terveellistä se voi olla ja miten ihanasti lämmittää kylmänä vuodenaikana. Tein oikein listan ja sain sille yli 20 erilaista keittoa aivan hetkessä pahemmin edes ponnistelematta. Päätin saman tien jatkossa tehdä ja syödä keittoja useammin. Kyllästymisen vaaraa ei nimittäin ole. Tämä ei ole mikään ruokablogi, mutta kirjoitanpa tässä kuitenkin keittojutun.

On perinteisiä suomalaistyyppisiä, juurespohjaisia keittoja kuten lihakeitto, jauhelihakeitto, nakki- ja makkarakeitto ja siskonmakkarakeitto. Kaalikeitto lihalla tai ilman. Kanakeittoja maailman eri keittiöistä, suurustettuna tai ilman. Mutsin häälahjakeittokirjasta löysin vielä häränhäntäkeiton, joka nyt juuri porisee mulla padassa. Ennen tarjottiin hienoillakin illallisilla kirkasta lihalientä alkukeittona. On klassisia keittoja kuten tomaatti-, parsa-, purjo-perunakeittoa ja hernesosekeittoa. Sienistä saa upeita keittoja. Vanhoissa keittokirjoissa keiton kanssa tarjottiin aina jokin tyylikäs lisäke. Ranskalainen sipulikeitto juustoleivän kanssa gratinoituna!
Kasvissosekeittoja voi tehdä mistä tahansa kasviksista ja itse rikastan ne aina sulatejuustolla tai kermalla, muuten voivat olla liian terveellisen makuisia. Juustokeittokin on olemassa. Kesäkeitto tuoreista kasviksista! Melkein kasviskeittoja ovat kunnon hernari savupotkasta ja pinaatti- tai nokkoskeitto keitetyn kananmunan kera. Kalakeitoista omansa ovat ansainneet madekeitto ja lohisoppa. Perinteinen kalakeitto minun makuuni tehdään veteen ja maitoon valkoisesta kalasta, sipulista ja perunasta ja siinä pitää olla kokonaisia maustepippureita ja iso voisilmä. Katkarapu- ja hummerikeitto kelpaa vaikka miten hienoille illallisille. Sitten on seljanka, venäläiseen tapaan tehty kalakeitto jossa on tomaattisosetta, oliiveja ja suolakurkkua. Simpukkakeitto jenkkiläisittäin on nimeltään chowder. Tallinnassa olen syönyt myös lihaseljankaa, joka on todella rehevä ja maukas keitto. Puhumattakaan borssista tai gulassikeitosta; slaavilaisten lahjat maailmalle.

Tästä päästäänkin kansainvälisen keittiön keittotarjontaan: italialaisilla on mm. minestrone, ranskalaisilla bouillabaisse, saksalaisilla leberknödelsuppe (maksasta tehty lihapulla maukkaassa, kirkkaassa liemessä). Kokonaan oma maailmansa on aasialaiset nuudelikeitot, jotka saavat suurimmankin nälän kaikkoamaan ja niitä on vaikka mitä erilaisia. Thaimaalaisittain esimerkiksi ne valmistetaan kookosmaitoon, on chiliä, valkosipulia, inkivääriä, sitruunaruohoa ja limenlehtiä kanan, kalan tai katkarapujen kanssa. Laksa on esimerkki tämäntyyppisestä keitosta kalasta valmistettuna.  

Näin on esitelty muutamia ihania soppia, listaa voisi jatkaa paljon pidemmällekin. Ei muuta kuin kokkailemisiin!  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Somekeskustelut Raaseporissa

 Tällä kertaa katsaus siihen, mistä täällä Raaseporissa eri facebook-ryhmissä keskustellaan. Itse kuulun muutamiin paikallisiin ja pääseen lukemaan yhtä. Luultavasti jokaisella kylällä on oma fb-ryhmä, puskaradio-tyyppisiä on ainakin kaksi. Kirpputori- ja tavaranvaihtoryhmiä ainakin kaksi. Ryhmät, joihin itse kuulun, ovat yleensä suomenkielisiä tai kaksikielisiä. Ruotsinkielisillä on ryhmä "Du vet att du är från Ekenäs Finland om..." Pitkä nimi ryhmälle mutta sen nimisiä eri paikkakunnille on vaikka kuinka paljon. Eroavatko näiden ryhmien keskustelut toisistaan ja miten? Ruotsinkielisessä ryhmässä julkaistaan enimmäkseen kauniita kuvia Raaseporin maisemista, Tammisaaresta enimmäkseen. Tunnelmia ja merimaisemia. Knipan taitaa olla yksi suosituimmista kuvauskohteista ja sittenhän on Trädet, Puu, joka seisoo yksinään rantakivikossa. Keskustelunaiheita on vähemmän, mutta ne äityvät joskus sellaiselle tasolle että moderaattorit joutuvat sulkemaan koko keskustelun. Viime aikoina si

Ravintolakierros Tammisaaressa

Vanha teksti vaatii päivitystä! Tuleva kesäkausi riippuu jo toistamiseen ajattelusta "jos Korona suo" mutta ilman toivoa ei ole elämää. Kukapa olisi uskonut, että pandemia iskee näin kovaa ja pitkään. Kovimpiin kärsijöihin kuuluvat ravintolat, jotka ovat nyt yli vuoden määrätty joko pysymään kokonaan kiinni tai toimimaan vajailla tehoilla. Toivottavasti selviävät kurimuksesta ja jatkavat sekä paikallisten että vierailijoiden ilahduttamista tästäkin eteenpäin. Tätä kirjoittaessa jännitetään vielä sitä, saavatko ravintolat avata viikon päästä ja millaisin rajoituksin.  Tammisaressa Knipan on vaihtanut omistajaa. Sea Front ei pitänyt ravintolaa viime koronakesänä auki ollenkaan, ainoastaan hotellin. Vanha Gnägget on vuokrattu monien käänteiden jälkeen mutta multa hävis tieto siitä mikä siihen nyt sitten on tulossa. (Siinä oli ennen Naturum). Lounaskahvila Papaya kävelykadulla on lopettanut. Kävelykadun takana ollut entisen Lazy cowboyn tiloissa on ollut tuulista, siinä on nyt ko

Muistojen Tammiharju

Opiskelin mielisairaanhoitajaksi Tammisaaressa 1980-luvun lopulla, jolloin täällä oli vielä oma sairaanhoito-oppilaitos, Ekenäs Sjukvårdsläröanstalt.   Palasin Tammisaareen ja Tammiharjuun vuonna 2008. Tammiharju, kunniakas muistossa! Vuonna 1924 tuli perustettavaksi Uudenmaan ruotsinkielisten kuntien tarpeisiin 102-paikkainen piirimielisairaala, Distriktsinnesjukhuset i Ekenäs. Säästäväisyyssyistä (silloinkin!) mielisairaalaksi saneerattiin Venäjän armeijan vuosina 1910-12 rakentamat tykistökasarmirakennukset. Sairaalaa laajennettiin vuonna 1927 vielä yksi kasarmirakennus. Uusi puoli eli päärakennus rakennettiin vuonna 1930. Knipnäsin rakennus ostettiin vuonna 1936, jonka jälkeen piirimielisairaalassa oli yhteensä 528 sairaansijaa. Enimmillään sairaalassa oli vuodepaikkoja yli 600. Lastenpsykiatrinen osasto perustettiin vuonna 1973 entiseen ylilääkärin taloon. Sairaanhoitopiirin toiminta käynnistyi vuoden 1952 mielisairaslain perusteella. (Lähteenä tässä blogissa: Sirkka Törröne