Häränhäntäkeitto |
Aloin sitten miettiä ruokalajia keitto. Miten hyvää,
edullista, kevyttä ja terveellistä se voi olla ja miten ihanasti lämmittää
kylmänä vuodenaikana. Tein oikein listan ja sain sille yli 20 erilaista keittoa
aivan hetkessä pahemmin edes ponnistelematta. Päätin saman tien jatkossa tehdä
ja syödä keittoja useammin. Kyllästymisen vaaraa ei nimittäin ole. Tämä ei ole
mikään ruokablogi, mutta kirjoitanpa tässä kuitenkin keittojutun.
On perinteisiä suomalaistyyppisiä, juurespohjaisia keittoja kuten
lihakeitto, jauhelihakeitto, nakki- ja makkarakeitto ja siskonmakkarakeitto. Kaalikeitto
lihalla tai ilman. Kanakeittoja maailman eri keittiöistä, suurustettuna tai
ilman. Mutsin häälahjakeittokirjasta löysin vielä häränhäntäkeiton, joka nyt
juuri porisee mulla padassa. Ennen tarjottiin hienoillakin illallisilla kirkasta
lihalientä alkukeittona. On klassisia keittoja kuten tomaatti-, parsa-,
purjo-perunakeittoa ja hernesosekeittoa. Sienistä saa upeita keittoja. Vanhoissa
keittokirjoissa keiton kanssa tarjottiin aina jokin tyylikäs lisäke. Ranskalainen
sipulikeitto juustoleivän kanssa gratinoituna!
Kasvissosekeittoja voi tehdä mistä tahansa kasviksista ja itse
rikastan ne aina sulatejuustolla tai kermalla, muuten voivat olla liian
terveellisen makuisia. Juustokeittokin on olemassa. Kesäkeitto tuoreista
kasviksista! Melkein kasviskeittoja ovat kunnon hernari savupotkasta ja
pinaatti- tai nokkoskeitto keitetyn kananmunan kera. Kalakeitoista omansa ovat
ansainneet madekeitto ja lohisoppa. Perinteinen kalakeitto minun makuuni
tehdään veteen ja maitoon valkoisesta kalasta, sipulista ja perunasta ja siinä
pitää olla kokonaisia maustepippureita ja iso voisilmä. Katkarapu- ja
hummerikeitto kelpaa vaikka miten hienoille illallisille. Sitten on seljanka,
venäläiseen tapaan tehty kalakeitto jossa on tomaattisosetta, oliiveja ja suolakurkkua.
Simpukkakeitto jenkkiläisittäin on nimeltään chowder. Tallinnassa olen syönyt
myös lihaseljankaa, joka on todella rehevä ja maukas keitto. Puhumattakaan
borssista tai gulassikeitosta; slaavilaisten lahjat maailmalle.
Tästä päästäänkin kansainvälisen keittiön keittotarjontaan:
italialaisilla on mm. minestrone, ranskalaisilla bouillabaisse, saksalaisilla
leberknödelsuppe (maksasta tehty lihapulla maukkaassa, kirkkaassa liemessä). Kokonaan
oma maailmansa on aasialaiset nuudelikeitot, jotka saavat suurimmankin nälän
kaikkoamaan ja niitä on vaikka mitä erilaisia. Thaimaalaisittain esimerkiksi ne
valmistetaan kookosmaitoon, on chiliä, valkosipulia, inkivääriä, sitruunaruohoa
ja limenlehtiä kanan, kalan tai katkarapujen kanssa. Laksa on esimerkki
tämäntyyppisestä keitosta kalasta valmistettuna.
Näin on esitelty muutamia ihania soppia, listaa voisi jatkaa paljon pidemmällekin. Ei muuta kuin kokkailemisiin!
Kommentit
Lähetä kommentti