Siirry pääsisältöön

Vuosi näyttelystäViime vuoden
helmikuussa avomieheni ja minä pidimme valokuvanäyttelyn Tammisaaren kirjaston näyttelytilassa Perspektiivissä hänen Tammisaari-kuvistaan. Näyttely oli menestys kävijämäärien puolesta mutta ennen kaikkea sitä oli hauska järjestää. Olen vieläkin sitä mieltä että se oli kaunis ja tyylikäs näyttely.
Idea näyttelystä syntyi edellisenä syksynä, jolloin kävin yrittäjäkurssia ja oli kova yrittäjämentaliteetti päällä. Suunnitelmia pää täynnä ja ennen kaikkea halusin kovasti päästä hoitoalalta pois. Haluan vieläkin, mutta yrittäjäkurssi selvensi miten vaikeaa Suomessa on pienyrittäminen ja verojahan piisaa. Joten toistaiseksi vain haaveilen yrittäjyydestä ja yritän suorittaa koulun loppuun keikkailun ohessa.


Valokuvaus on Tammisaaressa suosittu harrastus. Täällä on useita sekä ammattilais- että harrastelijavalokuvaajia. Valokuvaukselliset maisemat pitävät intoa yllä. Täällä toimii Ekenäs Fotoklubb, joka kokoontuu joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko. Klubi pitää valokuvanäyttelyn kirjastossa joka vuosi. Valokuvausinnostus käy ilmi myös paikallisesta facebook-ryhmästä, jonka nimi on Du vet att du är från Ekenäs om…, johon julkaistaan ahkerasti kuvia kaupunkimme eri kohteista. Auringonlaskut merelle ja Knipan lienevät suosituimpia kuva-aiheita.


Rannassa kasvaa Puu, joka myös esiintyy kuvissa usein. Avomieheni on fotoshopannut puuta milloin lentämään tuulessa, milloin nurin kaatuneena. Onpa itse Knipankin käynyt avaruudessa ja laskeutunut Porvooseen taiteellisen inspiraation tuloksena.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ravintolakierros Tammisaaressa

Tammisaari on pieni kaupunki, mutta täällä on kivoja ravintoloita ja ennen kaikkea pikkukaupunkitunnelmaa. Se mikä puuttuu trendikkyydestä ja tyylikkyydestä, korvautuu moninkertaisesti tuttavallisuudella ja kotoisuudella. Kun muutin tänne, olin täysin uuvuksissa, pari kovaa vuotta takana ja muutama vielä edessä silloin. Olin sinkku, asuin ankeassa työasunnossa lähes vuoden ja oli kova hinku tutustua uusiin ihmisiin. Niinpä kävin paljon baareissa. Erityisesti Santa Fe:ssä, joka oli kaupungin ykkösmesta silloin ja on sitä vieläkin.
Santa Fe:hen liitty paljon muistoja aivan alkuajoilta. Muistan tarkkaan silloiset tarjoilijat, muistan kuka oli se kaupunkilainen, jonka kanssa juttelin ensimmäiseksi työkavereita lukuun ottamatta. Muutin tänne loppukesästä, turistisesonki oli jo päättynyt joten en löytänyt silloin vielä kesäravintoloita. Syksyn mittaan aloin sitten käydä yhä enemmän tässä baarissa. Koska olin vuorotöissä, tuli käytyä arkisinkin. Tulin tuntemaan paikan vakioasiakkaat, jotka…

Muistojen Tammiharju

Opiskelin mielisairaanhoitajaksi Tammisaaressa 1980-luvun lopulla, jolloin täällä oli vielä oma sairaanhoito-oppilaitos, Ekenäs Sjukvårdsläröanstalt. Palasin Tammisaareen ja Tammiharjuun vuonna 2008. Tammiharju, kunniakas muistossa!
Vuonna 1924 tuli perustettavaksi Uudenmaan ruotsinkielisten kuntien tarpeisiin 102-paikkainen piirimielisairaala, Distriktsinnesjukhuset i Ekenäs. Säästäväisyyssyistä (silloinkin!) mielisairaalaksi saneerattiin Venäjän armeijan vuosina 1910-12 rakentamat tykistökasarmirakennukset. Sairaalaa laajennettiin vuonna 1927 vielä yksi kasarmirakennus. Uusi puoli eli päärakennus rakennettiin vuonna 1930. Knipnäsin rakennus ostettiin vuonna 1936, jonka jälkeen piirimielisairaalassa oli yhteensä 528 sairaansijaa. Enimmillään sairaalassa oli vuodepaikkoja yli 600. Lastenpsykiatrinen osasto perustettiin vuonna 1973 entiseen ylilääkärin taloon. Sairaanhoitopiirin toiminta käynnistyi vuoden 1952 mielisairaslain perusteella. (Lähteenä tässä blogissa: Sirkka Törrönen: Tam…

Ramsholmen ja valkovuokot

Tammisaaressa on tammia, paljon tammia. Mutta täällä on myös Suomen ilmastossa ainutlaatuinen keskieurooppalainen lehtimetsä, jonka pohjoisin vyöhyke ulottuu tänne etelärannikolle. Alue on kahdesta saaresta muodostunut Hagen-Ramsholmen-Högholmen. Erikseen mainitaan myös Gåsören, jonne kuivaan aikaan pystyy kävelemään kumisaappailla; sekin on nimittäin saari. Hagenista Ramsholmenille ja sieltä Högholmenille johtaa kauniit puusillat.

Ramsholmenin alue on ollut 1800-luvulla laidunmaata. Kun kiinnostus luontoa kohtaan lisääntyi vuosisadan loppua kohti, sinne alettiin istuttaa jaloja puulajeja, jotka sitten ovat otollisissa olosuhteissa lisääntyneet. Ramsholmenissa on vieläkin jäljellä tanssilava ulkohuusseineen. Siellä kuulemma on 1970-luvulla esiintynyt itse Hurriganes monen muun kuuluisuuden lisäksi. Ilmeisesti viime vuodesta alkaen sinne on suunniteltu erilaisia tapahtumia; paikka pyritään elvyttämään. Ramsholmenissa on ennen ollut myös kesäteatteri, jossa vielä on nähtävissä katsojie…