Siirry pääsisältöön

Vanha hääkuva piirongin päällä

Omat jo edesmenneet vanhempani

Teen vanhustyökeikkaa tehostetun palveluasumisen piirissä. Tehostettu palveluasuminen on osa kotihoitoa, ja asukkaat vuokraavat huoneen ja WC/kylpyhuoneen yksiköstä, jossa on henkilökuntaa vuorokauden ympäri. Ei välttämättä öisin joka hetki, koska jokaisella osastolla ei ole omaa yöhoitajaa vaan he hoitavat muitakin yksiköitä.

Huoneet voi sisustaa kuten kodin omilla tavaroillaan ja kalusteillaan sen mukaan mitä neliöt antavat myöten. Näissä huoneissa näkee monen vanhuksen elämän historian vanhojen valokuvien muodossa. Näkee sen hauraan ihmiseen, jonka elämä on nyt sänkyyn sidottu, elämänsä keskipäivässä hääkuvassaan, lastensa kanssa, edesmenneen puolison kuvan. Valokuvia yhteisen elämän huippuvaiheista, isoista juhlista juhlapuvussa, lasten ja lastenlasten kuvat. Näkee näiden ihmisten lapsuuskuvia ja heidän vanhempiensa kuvia. Silloin mennään jo yli sata vuotta ajassa taaksepäin. On kiehtovaa arvioida, millä vuosikymmenellä näitä kuvia on otettu. Hiustyyli, pukeutuminen. Jokaisella vuosikymmenellä oma tyylinsä. Sotahääkuvia näkee enää harvoin, se ikäluokka alkaa olla poissa. Ja on niitä asukkaita, jotka ovat eläneet koko elämänsä yksin, senkin huomaa huoneesta.

Erilaiset dementiaa aiheuttavat sairaudet ovat yhä yleisempiä ihmisten eläessä yhä vanhemmiksi. Kukaan meistä ei tiedä tulevasta eikä kukaan ehkä halua dementikoksi. Itse ajattelen niin, että se on mitä on, osa elämään liittyviä vaiheita. Ihan kaikkea elämässä ei voi hallita. Jos nimittäin ei elä vanhaksi, silloin kuolee nuorempana. Samoin kuin lapsi oppii vaiheittain uusia taitoja, vanhukselle voi käydä päinvastoin. Vähä vähältä, jollakulla hitaammin, toisella nopeammin, taidot häviävät. Jalat eivät enää kanna, muisti pettää, ymmärryskin voi mennä. Ei enää muista, mitä lusikalla tehdään. Sanat loppuvat. Lopulta on enää se sänky, kun ei jaksa istuakaan.

Sitten toisaalta aina on teräsvaareja ja -mummuja, jotka vielä satavuotiaina ovat kiinni elämässä, lukevat lehtiä tai kuuntelevat dekkareita äänikirjoina. Liikuntakyky saattaa olla jo niin huono, että ei voi enää asua omillaan. Tyypillisesti tämä ikäpolvi on elämässään nähnyt koviakin aikoja, mutta en ole kuullut heidän useinkaan valittavan ahdistusta tai masennusta. Toki näitä ongelmia on esiintynyt ennenkin maailmassa. Joku harmittelee sitä, että haitarinsoitto ei enää onnistu, toinen sitä että ei enää muista vanhojen laulujen sanoja. Toisaalta joku toinen ilmaisee itseään vain vanhojen laulujen sanoin, muut sanat ovat hävinneet. Näiden ihmisten sitkeys on uskomaton. Epäilen, että nykypolvet eivät tässä suhteessa pärjää lainkaan.  

Näiden ihmisten hoitaminen on erittäin arvokasta työtä. Tuntuu pahalta, että nykypolvet eivät sitä enää arvosta. 1900-luvun alkukymmenillä syntyneet eivät ole saaneet juuri mitään yhteiskunnalta, mutta ovat sitä pyyteettömästi itse rakentaneet. Silloinen sosiaaliapu oli syytinkijärjestelmä ja huutolaisuus. Tosin silloin työn merkitys on ollut toinen ja ahkeruus myös tuottanut tulosta. Näille vanhuspalveluiden nykyisille asukkaille mikään ei ole ollut ilmaista. Edelleen tapahtuu, että ruokaa tarjotessa joku kysyy huolissaan että mitä tämä maksaa. Maksavathan he hoidostaan ja yhteiskunta loput. 

Kun tämä työ joskus käy voimille, katson näitä valokuvia ja muistan taas, miksi tätä teen. Maksan velkaa edellisille sukupolville nyt kun he eivät enää jaksa.   

Kommentit

  1. Hienoa kuulla, että vanhusten palveluasuminen on järjestetty noin hyvin. Omat kalusteet ja muut tavarat tuovat varmasti kodin tuntua tilaan. Meidän isoäitimme asuu vielä kotonaan, mutta hänellä on vanhuksen kotihoito ja sieltä saatavia erilaisia palveluita ikäihmisille tukenaan. https://akson.fi/palvelut/kotihoito-ja-hoivapalvelut/

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Somekeskustelut Raaseporissa

 Tällä kertaa katsaus siihen, mistä täällä Raaseporissa eri facebook-ryhmissä keskustellaan. Itse kuulun muutamiin paikallisiin ja pääseen lukemaan yhtä. Luultavasti jokaisella kylällä on oma fb-ryhmä, puskaradio-tyyppisiä on ainakin kaksi. Kirpputori- ja tavaranvaihtoryhmiä ainakin kaksi. Ryhmät, joihin itse kuulun, ovat yleensä suomenkielisiä tai kaksikielisiä. Ruotsinkielisillä on ryhmä "Du vet att du är från Ekenäs Finland om..." Pitkä nimi ryhmälle mutta sen nimisiä eri paikkakunnille on vaikka kuinka paljon. Eroavatko näiden ryhmien keskustelut toisistaan ja miten? Ruotsinkielisessä ryhmässä julkaistaan enimmäkseen kauniita kuvia Raaseporin maisemista, Tammisaaresta enimmäkseen. Tunnelmia ja merimaisemia. Knipan taitaa olla yksi suosituimmista kuvauskohteista ja sittenhän on Trädet, Puu, joka seisoo yksinään rantakivikossa. Keskustelunaiheita on vähemmän, mutta ne äityvät joskus sellaiselle tasolle että moderaattorit joutuvat sulkemaan koko keskustelun. Viime aikoina si

Ravintolakierros Tammisaaressa

Vanha teksti vaatii päivitystä! Tuleva kesäkausi riippuu jo toistamiseen ajattelusta "jos Korona suo" mutta ilman toivoa ei ole elämää. Kukapa olisi uskonut, että pandemia iskee näin kovaa ja pitkään. Kovimpiin kärsijöihin kuuluvat ravintolat, jotka ovat nyt yli vuoden määrätty joko pysymään kokonaan kiinni tai toimimaan vajailla tehoilla. Toivottavasti selviävät kurimuksesta ja jatkavat sekä paikallisten että vierailijoiden ilahduttamista tästäkin eteenpäin. Tätä kirjoittaessa jännitetään vielä sitä, saavatko ravintolat avata viikon päästä ja millaisin rajoituksin.  Tammisaressa Knipan on vaihtanut omistajaa. Sea Front ei pitänyt ravintolaa viime koronakesänä auki ollenkaan, ainoastaan hotellin. Vanha Gnägget on vuokrattu monien käänteiden jälkeen mutta multa hävis tieto siitä mikä siihen nyt sitten on tulossa. (Siinä oli ennen Naturum). Lounaskahvila Papaya kävelykadulla on lopettanut. Kävelykadun takana ollut entisen Lazy cowboyn tiloissa on ollut tuulista, siinä on nyt ko

Muistojen Tammiharju

Opiskelin mielisairaanhoitajaksi Tammisaaressa 1980-luvun lopulla, jolloin täällä oli vielä oma sairaanhoito-oppilaitos, Ekenäs Sjukvårdsläröanstalt.   Palasin Tammisaareen ja Tammiharjuun vuonna 2008. Tammiharju, kunniakas muistossa! Vuonna 1924 tuli perustettavaksi Uudenmaan ruotsinkielisten kuntien tarpeisiin 102-paikkainen piirimielisairaala, Distriktsinnesjukhuset i Ekenäs. Säästäväisyyssyistä (silloinkin!) mielisairaalaksi saneerattiin Venäjän armeijan vuosina 1910-12 rakentamat tykistökasarmirakennukset. Sairaalaa laajennettiin vuonna 1927 vielä yksi kasarmirakennus. Uusi puoli eli päärakennus rakennettiin vuonna 1930. Knipnäsin rakennus ostettiin vuonna 1936, jonka jälkeen piirimielisairaalassa oli yhteensä 528 sairaansijaa. Enimmillään sairaalassa oli vuodepaikkoja yli 600. Lastenpsykiatrinen osasto perustettiin vuonna 1973 entiseen ylilääkärin taloon. Sairaanhoitopiirin toiminta käynnistyi vuoden 1952 mielisairaslain perusteella. (Lähteenä tässä blogissa: Sirkka Törröne