Siirry pääsisältöön

Kotiseutu yllättää jälleen


Näin poikkeuksellisena aikana nettikirppistoiminta on aktiivista. Kun ihmiset ovat olleet pakotettuja pysymään kotona, on tullut oikein buumi kodin raivaamisesta turhista tavaroista ja huonekaluista. Olen itsekin myynyt ja ostanut kaikenlaista ja harkinnassa on huonekaluvaihtoja. On ollut hauskaa seikkailla johonkin tuntemattomaan osoitteeseen, ja joka kerta on saanut huomata miten laaja kaupunki Raasepori on. Koska mulla ei ole minkäänlaista suuntavaistoa ja kartanlukutaitokin on mitä on, eksyn aina ja joka paikassa. Olen ottanut tämän itsestäänselvyytenä jo kauan. On nimittäin myös hauska eksyä, mutta aikataulun pitää olla väljä, muuten tulee tuskanhiki otsalle.

Eilen eksyin Mustiossa. Se on pieni kylä 25-tien ja Inkoo-Salo tien välissä. Moni tietenkin kysyy, että miten kukaan voi eksyä niin pienessä kylässä…no minä voin. Sekin kylä on nimittäin paljon laajempi kuin voisi kuvitella. Mustion Linna on tosin juttu monien käyntien jälkeen, mutta hämmästyksekseni totesin, että sinne pääsee suoraan kylän läpi. Olen aina ajanut kiertoteitse näköjään.

Mustion linnan alue on kaunis.  Itse linnarakennus toimii museona. Linnassa on hotellitoimintaa useissa eri rakennuksissa, siellä toimii kesäteatteri ja Chaine de Rotisseurs-tason ravintola. Siellä järjestetään myös häitä, ja mikä olisikaan romanttisempi paikka kunnon hääjuhlalle kuin tämä ympäristö. Linnalla on upea puisto ja se on edelleen Linderin suvun omistuksessa. Mustion kirkko sijaitsee aivan linnan vieressä. Kirkolla on vanha Linderin suvun hautamausoleumi ja sankarihaudat. Kuriositeettina siellä on vitriinissä vanhanajan ruumisvaunut. Hautausmaa on parin kilometrin päässä ja senkin bongasin uutena kohteena eilen. Kukkulalla sijaitseva hautausmaa on selkeän pelkistetty verrattuna esimerkiksi Pohjan Pyhän Marian kirkon vanhaan kalmistoon. 

Raasepori sijaitsee Kuninkaantien varrella. Kuninkaantie on vanha postireitti Pietarin ja Bergenin välillä, ja nykyisen Suomen alueella sitä riittää 480 kilometriä; ennen tärkeä osuus oli Viipurin linnalta Turun linnalle.  Suomesta Ruotsiin linja kulkee Ahvenanmaan läpi. Tiestä 80 % noudattelee edelleen alkuperäistä linjaustaan. Tie kulki linnojen ja kirkkojen kautta. Raaseporissakin on useita keskiajalta peräisin olevia kirkkoja. Toivottavasti vallitseva maailmantilanne saa kotimaan matkailijat liikkeelle. Kuninkaantiestä on netissä vaikka miten paljon tietoa ja etappeja voi itse suunnitella ja toteuttaa vaikka kaksipyöräisellä. Mustion linna on tällä hetkellä suljettu, mutta yhteiskunnan hiljalleen avautuessa toiminta jatkunee jälleen kesäkuussa. Kannattaa seurata tilannetta kunkin yrityksen nettisivuilta, jotta välttyy turhilta reissuilta.

Matkustellaan tänä kesänä vastuullisesti kotimaassa. Muistetaan etäisyydet, hygienia ja altistuttamis- ja altistusriskit. Yksikin altistustilanne aiheuttaa karanteenin kahdeksi viikoksi välittömästi kaikille altistuneille.  


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ravintolakierros Tammisaaressa

Tammisaari on pieni kaupunki, mutta täällä on kivoja ravintoloita ja ennen kaikkea pikkukaupunkitunnelmaa. Se mikä puuttuu trendikkyydestä ja tyylikkyydestä, korvautuu moninkertaisesti tuttavallisuudella ja kotoisuudella. Kun muutin tänne, olin täysin uuvuksissa, pari kovaa vuotta takana ja muutama vielä edessä silloin. Olin sinkku, asuin ankeassa työasunnossa lähes vuoden ja oli kova hinku tutustua uusiin ihmisiin. Niinpä kävin paljon baareissa. Erityisesti Santa Fe:ssä, joka oli kaupungin ykkösmesta silloin ja on sitä vieläkin.
Santa Fe:hen liitty paljon muistoja aivan alkuajoilta. Muistan tarkkaan silloiset tarjoilijat, muistan kuka oli se kaupunkilainen, jonka kanssa juttelin ensimmäiseksi työkavereita lukuun ottamatta. Muutin tänne loppukesästä, turistisesonki oli jo päättynyt joten en löytänyt silloin vielä kesäravintoloita. Syksyn mittaan aloin sitten käydä yhä enemmän tässä baarissa. Koska olin vuorotöissä, tuli käytyä arkisinkin. Tulin tuntemaan paikan vakioasiakkaat, jotka…

Muistojen Tammiharju

Opiskelin mielisairaanhoitajaksi Tammisaaressa 1980-luvun lopulla, jolloin täällä oli vielä oma sairaanhoito-oppilaitos, Ekenäs Sjukvårdsläröanstalt. Palasin Tammisaareen ja Tammiharjuun vuonna 2008. Tammiharju, kunniakas muistossa!
Vuonna 1924 tuli perustettavaksi Uudenmaan ruotsinkielisten kuntien tarpeisiin 102-paikkainen piirimielisairaala, Distriktsinnesjukhuset i Ekenäs. Säästäväisyyssyistä (silloinkin!) mielisairaalaksi saneerattiin Venäjän armeijan vuosina 1910-12 rakentamat tykistökasarmirakennukset. Sairaalaa laajennettiin vuonna 1927 vielä yksi kasarmirakennus. Uusi puoli eli päärakennus rakennettiin vuonna 1930. Knipnäsin rakennus ostettiin vuonna 1936, jonka jälkeen piirimielisairaalassa oli yhteensä 528 sairaansijaa. Enimmillään sairaalassa oli vuodepaikkoja yli 600. Lastenpsykiatrinen osasto perustettiin vuonna 1973 entiseen ylilääkärin taloon. Sairaanhoitopiirin toiminta käynnistyi vuoden 1952 mielisairaslain perusteella. (Lähteenä tässä blogissa: Sirkka Törrönen: Tam…

Ramsholmen ja valkovuokot

Tammisaaressa on tammia, paljon tammia. Mutta täällä on myös Suomen ilmastossa ainutlaatuinen keskieurooppalainen lehtimetsä, jonka pohjoisin vyöhyke ulottuu tänne etelärannikolle. Alue on kahdesta saaresta muodostunut Hagen-Ramsholmen-Högholmen. Erikseen mainitaan myös Gåsören, jonne kuivaan aikaan pystyy kävelemään kumisaappailla; sekin on nimittäin saari. Hagenista Ramsholmenille ja sieltä Högholmenille johtaa kauniit puusillat.

Ramsholmenin alue on ollut 1800-luvulla laidunmaata. Kun kiinnostus luontoa kohtaan lisääntyi vuosisadan loppua kohti, sinne alettiin istuttaa jaloja puulajeja, jotka sitten ovat otollisissa olosuhteissa lisääntyneet. Ramsholmenissa on vieläkin jäljellä tanssilava ulkohuusseineen. Siellä kuulemma on 1970-luvulla esiintynyt itse Hurriganes monen muun kuuluisuuden lisäksi. Ilmeisesti viime vuodesta alkaen sinne on suunniteltu erilaisia tapahtumia; paikka pyritään elvyttämään. Ramsholmenissa on ennen ollut myös kesäteatteri, jossa vielä on nähtävissä katsojie…