Siirry pääsisältöön

Kotiseutu yllättää jälleen


Näin poikkeuksellisena aikana nettikirppistoiminta on aktiivista. Kun ihmiset ovat olleet pakotettuja pysymään kotona, on tullut oikein buumi kodin raivaamisesta turhista tavaroista ja huonekaluista. Olen itsekin myynyt ja ostanut kaikenlaista ja harkinnassa on huonekaluvaihtoja. On ollut hauskaa seikkailla johonkin tuntemattomaan osoitteeseen, ja joka kerta on saanut huomata miten laaja kaupunki Raasepori on. Koska mulla ei ole minkäänlaista suuntavaistoa ja kartanlukutaitokin on mitä on, eksyn aina ja joka paikassa. Olen ottanut tämän itsestäänselvyytenä jo kauan. On nimittäin myös hauska eksyä, mutta aikataulun pitää olla väljä, muuten tulee tuskanhiki otsalle.

Eilen eksyin Mustiossa. Se on pieni kylä 25-tien ja Inkoo-Salo tien välissä. Moni tietenkin kysyy, että miten kukaan voi eksyä niin pienessä kylässä…no minä voin. Sekin kylä on nimittäin paljon laajempi kuin voisi kuvitella. Mustion Linna on tosin juttu monien käyntien jälkeen, mutta hämmästyksekseni totesin, että sinne pääsee suoraan kylän läpi. Olen aina ajanut kiertoteitse näköjään.

Mustion linnan alue on kaunis.  Itse linnarakennus toimii museona. Linnassa on hotellitoimintaa useissa eri rakennuksissa, siellä toimii kesäteatteri ja Chaine de Rotisseurs-tason ravintola. Siellä järjestetään myös häitä, ja mikä olisikaan romanttisempi paikka kunnon hääjuhlalle kuin tämä ympäristö. Linnalla on upea puisto ja se on edelleen Linderin suvun omistuksessa. Mustion kirkko sijaitsee aivan linnan vieressä. Kirkolla on vanha Linderin suvun hautamausoleumi ja sankarihaudat. Kuriositeettina siellä on vitriinissä vanhanajan ruumisvaunut. Hautausmaa on parin kilometrin päässä ja senkin bongasin uutena kohteena eilen. Kukkulalla sijaitseva hautausmaa on selkeän pelkistetty verrattuna esimerkiksi Pohjan Pyhän Marian kirkon vanhaan kalmistoon. 

Raasepori sijaitsee Kuninkaantien varrella. Kuninkaantie on vanha postireitti Pietarin ja Bergenin välillä, ja nykyisen Suomen alueella sitä riittää 480 kilometriä; ennen tärkeä osuus oli Viipurin linnalta Turun linnalle.  Suomesta Ruotsiin linja kulkee Ahvenanmaan läpi. Tiestä 80 % noudattelee edelleen alkuperäistä linjaustaan. Tie kulki linnojen ja kirkkojen kautta. Raaseporissakin on useita keskiajalta peräisin olevia kirkkoja. Toivottavasti vallitseva maailmantilanne saa kotimaan matkailijat liikkeelle. Kuninkaantiestä on netissä vaikka miten paljon tietoa ja etappeja voi itse suunnitella ja toteuttaa vaikka kaksipyöräisellä. Mustion linna on tällä hetkellä suljettu, mutta yhteiskunnan hiljalleen avautuessa toiminta jatkunee jälleen kesäkuussa. Kannattaa seurata tilannetta kunkin yrityksen nettisivuilta, jotta välttyy turhilta reissuilta.

Matkustellaan tänä kesänä vastuullisesti kotimaassa. Muistetaan etäisyydet, hygienia ja altistuttamis- ja altistusriskit. Yksikin altistustilanne aiheuttaa karanteenin kahdeksi viikoksi välittömästi kaikille altistuneille.  


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Somekeskustelut Raaseporissa

 Tällä kertaa katsaus siihen, mistä täällä Raaseporissa eri facebook-ryhmissä keskustellaan. Itse kuulun muutamiin paikallisiin ja pääseen lukemaan yhtä. Luultavasti jokaisella kylällä on oma fb-ryhmä, puskaradio-tyyppisiä on ainakin kaksi. Kirpputori- ja tavaranvaihtoryhmiä ainakin kaksi. Ryhmät, joihin itse kuulun, ovat yleensä suomenkielisiä tai kaksikielisiä. Ruotsinkielisillä on ryhmä "Du vet att du är från Ekenäs Finland om..." Pitkä nimi ryhmälle mutta sen nimisiä eri paikkakunnille on vaikka kuinka paljon. Eroavatko näiden ryhmien keskustelut toisistaan ja miten? Ruotsinkielisessä ryhmässä julkaistaan enimmäkseen kauniita kuvia Raaseporin maisemista, Tammisaaresta enimmäkseen. Tunnelmia ja merimaisemia. Knipan taitaa olla yksi suosituimmista kuvauskohteista ja sittenhän on Trädet, Puu, joka seisoo yksinään rantakivikossa. Keskustelunaiheita on vähemmän, mutta ne äityvät joskus sellaiselle tasolle että moderaattorit joutuvat sulkemaan koko keskustelun. Viime aikoina si

Ravintolakierros Tammisaaressa

Vanha teksti vaatii päivitystä! Tuleva kesäkausi riippuu jo toistamiseen ajattelusta "jos Korona suo" mutta ilman toivoa ei ole elämää. Kukapa olisi uskonut, että pandemia iskee näin kovaa ja pitkään. Kovimpiin kärsijöihin kuuluvat ravintolat, jotka ovat nyt yli vuoden määrätty joko pysymään kokonaan kiinni tai toimimaan vajailla tehoilla. Toivottavasti selviävät kurimuksesta ja jatkavat sekä paikallisten että vierailijoiden ilahduttamista tästäkin eteenpäin. Tätä kirjoittaessa jännitetään vielä sitä, saavatko ravintolat avata viikon päästä ja millaisin rajoituksin.  Tammisaressa Knipan on vaihtanut omistajaa. Sea Front ei pitänyt ravintolaa viime koronakesänä auki ollenkaan, ainoastaan hotellin. Vanha Gnägget on vuokrattu monien käänteiden jälkeen mutta multa hävis tieto siitä mikä siihen nyt sitten on tulossa. (Siinä oli ennen Naturum). Lounaskahvila Papaya kävelykadulla on lopettanut. Kävelykadun takana ollut entisen Lazy cowboyn tiloissa on ollut tuulista, siinä on nyt ko

Muistojen Tammiharju

Opiskelin mielisairaanhoitajaksi Tammisaaressa 1980-luvun lopulla, jolloin täällä oli vielä oma sairaanhoito-oppilaitos, Ekenäs Sjukvårdsläröanstalt.   Palasin Tammisaareen ja Tammiharjuun vuonna 2008. Tammiharju, kunniakas muistossa! Vuonna 1924 tuli perustettavaksi Uudenmaan ruotsinkielisten kuntien tarpeisiin 102-paikkainen piirimielisairaala, Distriktsinnesjukhuset i Ekenäs. Säästäväisyyssyistä (silloinkin!) mielisairaalaksi saneerattiin Venäjän armeijan vuosina 1910-12 rakentamat tykistökasarmirakennukset. Sairaalaa laajennettiin vuonna 1927 vielä yksi kasarmirakennus. Uusi puoli eli päärakennus rakennettiin vuonna 1930. Knipnäsin rakennus ostettiin vuonna 1936, jonka jälkeen piirimielisairaalassa oli yhteensä 528 sairaansijaa. Enimmillään sairaalassa oli vuodepaikkoja yli 600. Lastenpsykiatrinen osasto perustettiin vuonna 1973 entiseen ylilääkärin taloon. Sairaanhoitopiirin toiminta käynnistyi vuoden 1952 mielisairaslain perusteella. (Lähteenä tässä blogissa: Sirkka Törröne