Siirry pääsisältöön

Suomen Eteläkärki- Hanko ja Raasepori

Ilta Hangon rantakallioilla. Kuva: Patrick Bagge
Ilta Hangon rantakallioilla. Kuva: Patrick Bagge
 Läntisen Uudenmaan merikaupungit Hanko ja Tammisaari ovat erilaisia niin tunnelmaltaan kuin maisemaltaan. Niitä yhdistää meri ja vähäinen väkimäärä, erottaa kaupunkirakenne. Siinä missä Hangossa aukeaa aava meri mahtavana, Tammisaari on saariston suojissa. Raaseporissa on kouluja, varuskunta ja sairaala, Hangossa satama, tuotantolaitoksia ja kuumempi kesäelämä. Raaseporin Tammisaari elää tasaisemmin ympäri vuoden. Molemmat kaupungit ovat hienoja turistikohteita, Hanko kesäsesonkina jopa ruuhkainen. Suosituimmat majoituspaikat juhannuksesta koulujen alkuun varataan täyteen jo talvella. Molemmissa kaupungeissa on huomattava määrä kakkosasukkaita ja Raaseporisssa- joka on muuten pinta-alaltaan Suomen suurimpia kaupunkeja- kesämökkejä on noin 6000. Molempien kaupunkien väkimäärät moninkertaistuvat aina kesäkautena, veneilijöitä unohtamatta. Karavaanareille ja telttailijoille on Ormnäsin leirintäalue Tammisaaressa ja Kopparö Skåldössä. 

Tänä maailmanaikana ei voi olla muistamatta, että me täällä elämme rajaseudulla. Hanko on ollut venäläisten miehityksen alla viime sotien aikana. Siellä sijaitsee rintama- ja bunkkerimuseo ja Mannerheimin muistokivi. Vanhat panssariesteetkin on osin jätetty jäljelle Hanko-Hyvinkää tien varteen. Mannerheim on aikoinaan pitänyt Neljän Tuulen tupaa, joka on aivan ehdoton käyntikohde ja kahvila Hangossa. Sotahistoriasta kiinnostuneelle Hanko on mielenkiintoinen kohde. Siellä on venäläisten sotilaiden hautausmaa vanhan ja uuden kotimaisen hautausmaan lisäksi.Vanhalla hautausmaalla lepää Kellokosken sairaalassa kymmeniä vuosia vaikuttanut ylihoitaja Anna Pakalen, joka oli kotoisin Hangosta. 

Kesäisin Hangosta pääseee myös Bangtskärin majakalle, joka kuuluu Kemiönsaareen. Siellä käytiin sodan aikana huomattava taistelu. Paikka on hengästyttävän vaikuttava ja käsittämättömän pieni siihen nähden, että siellä on majakan rakentamisen aikoihin elänyt satakunta ihmistä. Majakka on pohjoismaiden korkein, 51 metriä. Saarelle pääsee myös Kemiönsaaren Kasnäsistä ja Rosalasta. Örön linnakesaarelta näkee kirkkaalla ilmalla majakan, koska sinne etäisyys on vain 13 kilometriä. Sotahistoriaa sekin.  

Bengskärin majakkasaari. Kuva: Patrick Bagge

Hangosta tehtäviä kesäretkiä on enemmänkin. On Russarön majakkasaari, Haensuoli ja hylkeenbongausretkiä. Ihania pitsihuviloita ja kesäravintoloita. Ihanteellinen pyöräilyn harrastamiseen, koska etäisyydet ovat kävelemiseen pitkät ydinkeskustan ulkopuolella. 

Laaja Raasepori käsittää paljon muutakin kuin Tammisaaren. Täällä on vuoden kyläksi valittu Bromav, joka on kohentanut kasvojaan monin tavoin viime vuosina. Se sijaisee 35 kilometriä Tammisaaren keskustasta luoteeseen. On pitkälle tuotteistettu Fiskars Village, käsityöläiskylä, myös reilut 30 kilometriä Tammisaaresta. Ja nousevana helmenä jo rapistumaan päässyt Billnäsin ruukkialue Karjaan kyljessä. Siellä on avattu Hotelli ja ravintola Billnäsin Ruukki ja aluetta kohennetaan tällä hetkellä korkeapaineella. 




Karjaalla on junarata ja tunnin matka sekä Helsinkiin että Turkuun. Tällä hetkellä junayhteys Karjaalta Tammisaareen ja Hankoon on korvattu bussilla radan sähköistämisen takia. Lepinjärven lintujärvi, sen tuntumassa muinaishautakumpu ja Pumppulahden puistoalue sijaitsevat Karjaalla. Mustiolla Mustion linna, jossa myös hotelli ja Chaine de rotisseur-tason ravintola ja ihana kartanon puisto. Historian havinaa voi kuulla Raaseporin linnanraunioilla. EKTA-museossa vierailtuaan tietää, että tällä alueella on asuttu jo kivikaudella. Raaseporissa on useita merkittyjä luontokävelyreittejä, joista on oppaat Retkipaikka.fi-sivustolla tai visitraasepori-sivustolla. Myös Hangolla on kattava turistisivu visithanko.

Mikä onkaan hauskempaa ajanvietettä näin kevättä odotellessa kuin suunnitella tulevia reissuja - isompia tai pienempiä, lähemmäs tai kauemmas! Voi katsella myös paikallisten ravintoloiden ruokalistoja vesi kielellä. Hankoon ja Tammisaareen pääsee hyvin junalla/bussilla. Pitkien etäisyyksien ja olemattoman julkisen liikenteen takia oma auto on välttämätön jos haluaa kokea Raaseporin monipuolisesti. Ellei sitten ole polkupyörälijä, koska sellainenkin reitti läpi tämän alueen on olemassa. Tervetuloa Suomen Eteläkärkeen!


Billnäsin ruukin sulku. Kuva: oma

      

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Somekeskustelut Raaseporissa

 Tällä kertaa katsaus siihen, mistä täällä Raaseporissa eri facebook-ryhmissä keskustellaan. Itse kuulun muutamiin paikallisiin ja pääseen lukemaan yhtä. Luultavasti jokaisella kylällä on oma fb-ryhmä, puskaradio-tyyppisiä on ainakin kaksi. Kirpputori- ja tavaranvaihtoryhmiä ainakin kaksi. Ryhmät, joihin itse kuulun, ovat yleensä suomenkielisiä tai kaksikielisiä. Ruotsinkielisillä on ryhmä "Du vet att du är från Ekenäs Finland om..." Pitkä nimi ryhmälle mutta sen nimisiä eri paikkakunnille on vaikka kuinka paljon. Eroavatko näiden ryhmien keskustelut toisistaan ja miten? Ruotsinkielisessä ryhmässä julkaistaan enimmäkseen kauniita kuvia Raaseporin maisemista, Tammisaaresta enimmäkseen. Tunnelmia ja merimaisemia. Knipan taitaa olla yksi suosituimmista kuvauskohteista ja sittenhän on Trädet, Puu, joka seisoo yksinään rantakivikossa. Keskustelunaiheita on vähemmän, mutta ne äityvät joskus sellaiselle tasolle että moderaattorit joutuvat sulkemaan koko keskustelun. Viime aikoina si...

Ravintolakierros Tammisaaressa

Vanha teksti vaatii päivitystä! Tuleva kesäkausi riippuu jo toistamiseen ajattelusta "jos Korona suo" mutta ilman toivoa ei ole elämää. Kukapa olisi uskonut, että pandemia iskee näin kovaa ja pitkään. Kovimpiin kärsijöihin kuuluvat ravintolat, jotka ovat nyt yli vuoden määrätty joko pysymään kokonaan kiinni tai toimimaan vajailla tehoilla. Toivottavasti selviävät kurimuksesta ja jatkavat sekä paikallisten että vierailijoiden ilahduttamista tästäkin eteenpäin. Tätä kirjoittaessa jännitetään vielä sitä, saavatko ravintolat avata viikon päästä ja millaisin rajoituksin.  Tammisaressa Knipan on vaihtanut omistajaa. Sea Front ei pitänyt ravintolaa viime koronakesänä auki ollenkaan, ainoastaan hotellin. Vanha Gnägget on vuokrattu monien käänteiden jälkeen mutta multa hävis tieto siitä mikä siihen nyt sitten on tulossa. (Siinä oli ennen Naturum). Lounaskahvila Papaya kävelykadulla on lopettanut. Kävelykadun takana ollut entisen Lazy cowboyn tiloissa on ollut tuulista, siinä on nyt ko...

Muistojen Tammiharju

Opiskelin mielisairaanhoitajaksi Tammisaaressa 1980-luvun lopulla, jolloin täällä oli vielä oma sairaanhoito-oppilaitos, Ekenäs Sjukvårdsläröanstalt.   Palasin Tammisaareen ja Tammiharjuun vuonna 2008. Tammiharju, kunniakas muistossa! Vuonna 1924 tuli perustettavaksi Uudenmaan ruotsinkielisten kuntien tarpeisiin 102-paikkainen piirimielisairaala, Distriktsinnesjukhuset i Ekenäs. Säästäväisyyssyistä (silloinkin!) mielisairaalaksi saneerattiin Venäjän armeijan vuosina 1910-12 rakentamat tykistökasarmirakennukset. Sairaalaa laajennettiin vuonna 1927 vielä yksi kasarmirakennus. Uusi puoli eli päärakennus rakennettiin vuonna 1930. Knipnäsin rakennus ostettiin vuonna 1936, jonka jälkeen piirimielisairaalassa oli yhteensä 528 sairaansijaa. Enimmillään sairaalassa oli vuodepaikkoja yli 600. Lastenpsykiatrinen osasto perustettiin vuonna 1973 entiseen ylilääkärin taloon. Sairaanhoitopiirin toiminta käynnistyi vuoden 1952 mielisairaslain perusteella. (Lähteenä tässä blogissa: Sirkka Tör...