Siirry pääsisältöön

Jussarö- uskomattomien kontrastien saari

Tammisaaren saariston kansallispuistossa sijaitsee Jussarön saari, jonka tiedetään toimineen satamana jo 700 vuotta. Sen lisäksi siellä on koskematonta luontoa, vanha rautakaivos ja sen ja Puolustusvoimien  työntekijöiden nyt hylättyjä ja rapistuneita kerros- ja rivitaloja ja muita rakennuksia. Vanhoja puutaloja on säilynyt vain yksi mutta kivijaloista näkee että niitä on ollut paljon. Siellä on viljelty maata, kalastettu ja luotsattu laivoja satoja vuosia. Saari on ollut Puolustusvoimien vartiolinnake ja kaupunkisodan harjoittelualue jatkosodan jälkeen vuoteen1987 saakka ja kuuluu vuodesta 2005 alkaen Metsähallitukselle. 



On täysin uskomatona, että tämän kauniin saaristomaiseman alla 170 metrin syvyydessä on aikoinaan työskennellyt satoja mainareita. Kaivostoiminta aloitettiin 1800-luvulla, lopetettiin ja aloitettiin uudestaan 1950-luvulla, Toiminta lopetettiin kokonaan äkillisesti vuonna 1967 ja rakennukset jätettiin rapistumaan. Kaivokseen ei pääse turvallisuussyistä mutta siitä mitä alla on löytyy valokuvia opastauluista. Kerrosataloalue on suljettu mutta rivitalot auki ovettomina ja ikkunattomina. Muut korkeat rakennuksenraadot ovat auki. Saa mennä sisään ja kiivetä mutta omalla vastuulla, Niitä ei ole valmisteltu turvallisiksi turistikäyttöön. Maisemat ylhäältä ovat hulppeat. Mutta pakko tunnustaa että olihan se vähän karmivaa. Ei huonojalkaisille, herkille eikä missään nimessä vilkkaille lapsille!



Näiden kuvien vastakohtana Jussaröllä on myös luontopolku ikimetsässä, Lähtee sataman tuntumasta lampaiden laidunalueen läpi. Tämä on luonnonsuojelualuetta; polulta ei saa poiketa. Merkitty reitti kulkee myös rantakallioiden kautta. Esittely polusta vaikkapa Retkipaikka.fi-sivustolla. Osa saaresta on edelleen kiellettyä aluetta ja aidattu mutta tilaa riittää silti. Kävelyä tulee helposti viitisen kilometriä.



Koska alueella on rautamalmia, niin kompassit sekoavat siellä. Siitä johtuen alueella on tapahtunut paljon haaksirikkoja vuosisatojen aikana.  Siellä on ranta nimeltään Iron Beach. Ja vaikka tänne kestää kaksi tuntia ajaa Salmettarella Tammisaaresta, niin Hangon tuulimyllyt näkyvät ihan kohdalla kun kiipeää johonkin torniin. Alla kuva laguunista joka näkyy ylimmässä kuvassa.


Sataman alueella on kesäkahvila, joitakin vuokrattavia mökkikontteja ja tulipaikka sekä käymälöitä mallia ulkohuussi. Veneilijät yöpyvät veneissään mutta alueella saa telttailla. Nämä tiedot kesäkuulta 2022,  Ajankohtaiset tiedot saa netistä kunhan kausi lähenee. Jussarö on erittäin vaikuttava päiväretkikohde!


Ms Salmettaren kyydissä 19.6 2022

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Somekeskustelut Raaseporissa

 Tällä kertaa katsaus siihen, mistä täällä Raaseporissa eri facebook-ryhmissä keskustellaan. Itse kuulun muutamiin paikallisiin ja pääseen lukemaan yhtä. Luultavasti jokaisella kylällä on oma fb-ryhmä, puskaradio-tyyppisiä on ainakin kaksi. Kirpputori- ja tavaranvaihtoryhmiä ainakin kaksi. Ryhmät, joihin itse kuulun, ovat yleensä suomenkielisiä tai kaksikielisiä. Ruotsinkielisillä on ryhmä "Du vet att du är från Ekenäs Finland om..." Pitkä nimi ryhmälle mutta sen nimisiä eri paikkakunnille on vaikka kuinka paljon. Eroavatko näiden ryhmien keskustelut toisistaan ja miten? Ruotsinkielisessä ryhmässä julkaistaan enimmäkseen kauniita kuvia Raaseporin maisemista, Tammisaaresta enimmäkseen. Tunnelmia ja merimaisemia. Knipan taitaa olla yksi suosituimmista kuvauskohteista ja sittenhän on Trädet, Puu, joka seisoo yksinään rantakivikossa. Keskustelunaiheita on vähemmän, mutta ne äityvät joskus sellaiselle tasolle että moderaattorit joutuvat sulkemaan koko keskustelun. Viime aikoina si

Ravintolakierros Tammisaaressa

Vanha teksti vaatii päivitystä! Tuleva kesäkausi riippuu jo toistamiseen ajattelusta "jos Korona suo" mutta ilman toivoa ei ole elämää. Kukapa olisi uskonut, että pandemia iskee näin kovaa ja pitkään. Kovimpiin kärsijöihin kuuluvat ravintolat, jotka ovat nyt yli vuoden määrätty joko pysymään kokonaan kiinni tai toimimaan vajailla tehoilla. Toivottavasti selviävät kurimuksesta ja jatkavat sekä paikallisten että vierailijoiden ilahduttamista tästäkin eteenpäin. Tätä kirjoittaessa jännitetään vielä sitä, saavatko ravintolat avata viikon päästä ja millaisin rajoituksin.  Tammisaressa Knipan on vaihtanut omistajaa. Sea Front ei pitänyt ravintolaa viime koronakesänä auki ollenkaan, ainoastaan hotellin. Vanha Gnägget on vuokrattu monien käänteiden jälkeen mutta multa hävis tieto siitä mikä siihen nyt sitten on tulossa. (Siinä oli ennen Naturum). Lounaskahvila Papaya kävelykadulla on lopettanut. Kävelykadun takana ollut entisen Lazy cowboyn tiloissa on ollut tuulista, siinä on nyt ko

Muistojen Tammiharju

Opiskelin mielisairaanhoitajaksi Tammisaaressa 1980-luvun lopulla, jolloin täällä oli vielä oma sairaanhoito-oppilaitos, Ekenäs Sjukvårdsläröanstalt.   Palasin Tammisaareen ja Tammiharjuun vuonna 2008. Tammiharju, kunniakas muistossa! Vuonna 1924 tuli perustettavaksi Uudenmaan ruotsinkielisten kuntien tarpeisiin 102-paikkainen piirimielisairaala, Distriktsinnesjukhuset i Ekenäs. Säästäväisyyssyistä (silloinkin!) mielisairaalaksi saneerattiin Venäjän armeijan vuosina 1910-12 rakentamat tykistökasarmirakennukset. Sairaalaa laajennettiin vuonna 1927 vielä yksi kasarmirakennus. Uusi puoli eli päärakennus rakennettiin vuonna 1930. Knipnäsin rakennus ostettiin vuonna 1936, jonka jälkeen piirimielisairaalassa oli yhteensä 528 sairaansijaa. Enimmillään sairaalassa oli vuodepaikkoja yli 600. Lastenpsykiatrinen osasto perustettiin vuonna 1973 entiseen ylilääkärin taloon. Sairaanhoitopiirin toiminta käynnistyi vuoden 1952 mielisairaslain perusteella. (Lähteenä tässä blogissa: Sirkka Törröne