Siirry pääsisältöön

Raaseporin vetonaulat

Uusin, kaunein ja menestynein: Modernin taiteen museo Chappe. Se on vetänyt yleisöä yli kaksi kertaa koko Raaseporin väkiluvun vajaassa vuodessa. Varmasti kaupungin yrittäjät ovat tästä hyötyneet ja kaupungin tunnettuus on moninkertaistunut. Asiasta on uutisoitu ulkomaita myöten. Chappesta tuore postaus tässä blogissani.


Vanhin: Vanha kaupunki eli Gamla Stan. Kustaa Vaasa antoi Tammisaarelle kaupunkioikeudet vuonna 1546. Lukuisista tulipaloista johtuen taloja ei ole ihan niiltä ajoilta säilynyt mutta joitakin on jäljellä 1700-luvulta. Raaseporin linna lienee peräisin 1300-luvulta, mutta sen merkitys väheni ja linna hylättiin jo vuonna 1558. Linnan rauniot ovat varsin hyvin säilyneet ja sjaitsevat Snappertunassa. Tarkemmin kohteista visitraasepori.fi



Vanha vesitorni on asuinkäytössä mutta matkailutoimistosta voi saada avaimen kattotasanteelle. Kuva oikealla on otettu sieltä.  Kaikki kuvat: Patrick Bagge




Vanhaa kaupunkia talvella. Tammisaari on tyypillinen kesäkaupunki, joten moni matkailija ei ole nähnyt paikkaa talviasussa.
Basatorget eli Raippatori. Siellä on häpeäpaalu!

Kuva runsaslumiselta talvelta. Kesäsesonki on harmillisen lyhyt ja pikkukaupunki hiljeneekin talveksi. Syksy on täällä usein leuto ja pitkä lämmenneen meriveden ansiosta ja lunta usein vähemmän kuin esimerkiksi keskisellä Uudellamaalla.





   
    
Dagmarin lähde Kaupunginselän vastarannalla. Fiskarsin lahja 100-vuotiaalle Suomelle. Paikka on saanut nimensä Venäjän keisarinnan mukaan. Siitä on muistomerkki ja lähde virtaa edelleen samalla tavalla kuin silloin. Aivan tuntumassa on vanhan linnoituksen jäänne Krimin sodan ajoilta. Trollbölessä on lisäksi senaikainen sotilaan hauta ja muistomerkki, opaste  Prästkullantieltä. Dagmarin lähteen alueella on luontopolku ja ja erikokoisia uimarantoja lahdenpoukamissa. Päärannassa on laituri.

Ramsholmen. Vanhaa lehtometsää, luonnonsuojelualue ja luontopolku. Alkuosastaan esteetön. Alueen alkuosa on oikeastaan Hagen ja uloin meren rannassa Högholmen. Hagenissa on taiteilijaresidenssi Snäcksund. Ramsholmenissa on yleinen uimaranta ja Högholmenissa useita kohtia, joista pääsee uimaan aivan omassa rauhassa. Raaseporissa on useita luontopolkuja, esimerkiksi Västerbyn ulkoilualueella Trollstigen, Peikkopolku. Lisää kohteita esim. Retkipaikka.fi-sivustolla. Sieltä löytyy kivoja matkajuttuja myös Raaseporista.  Ramsholmenista olen postannut aikaisemmin.

Uimarannat. Ihan keskustassa ja liian framilla omaan makuuni on pääranta eli Stallörsparkenin eli Knipanin ranta. Alueen vieressä on kaikki Tammisaaren kesäravintolat. Löytyy myös uimalaitos eli Simmis, joka pidetään auki talvisin avantouimareille ja siellä on myös sauna. Toinen sauna ja avanto on juuri avattu uutuus Knipnäsin hyvinvointikeskuksen alueella. Mutta rantojahan on joka puolella! Södra vikenissä vanhan kaupungn vieressä, Ormnäs leirintäalueella. Knipnäs pari kilometriä itään. Koirille omansa päärannan ja Södra Vikenin välissä Länsivallilla. Ja keskustan ulkopuolella niitä on lisää enkä ole kaikilla edes käynyt. Ja pienvenesatamat uimarantojen välissä.  

Muualla Raaseporissa:

Billnäsin ruukki Karjaan vieressä on kokenut viime vuosina todellisen renessanssin ja on Fiskarsia mielenkiintoisempi paikka. Siellä on joka kerta jotain uutta! Hotelli, ravintola, kesäterassi, koski ja kalaportaat sekä suklaamyymälä muutamia mainitakseni. Helpommin saavutettavissakin kuin Fiskars, jonne on 20 km Karjaalta ja joka voi olla kesällä todella ruuhkainen. Pyöräilijöille esimerkiksi Ratavallin reitti Fiskarsiin. 

Mustion linna Mustiolla. Myös hieno puisto ja ravintola, kesällä kesäteatteri. Raaseporin alueella on monia kirkkoja varhaiselta keskiajalta. Karjaan Pyhan Katarinan harmaakivikirkko vuodelta 1470 ja sen sakaristo 1300-luvulta. Kiehtovin vanha hautausmaa on mielestäni Pohjassa Pyhän Marian kirkon hautausmaa. Sinne on haudattu marsalkka Mannerheimin äiti ja hänen perhettään. Siitäkin olen blokannut aikaisemmin.

Merellinen ja kesämökkien Raasepori. Raaseporissa on 5000 kesämökkiä ja tämä on suosittu kohde myös veneilijöille. Täällä veneettömälle saaristoon meneminen on rajallista. Autolla pääsee vain Skäldöön, jossa on esimerkiksi Sommarö ja Kopparön leirintäalue. Retkihenkisille lähtee leirintäalueelta Kopparön luontopolku jonka varrella on kaksikin katettua ja hormillista tulipaikkaa.   

 

  





  

Kommentit

  1. Kiitokset hyvistä vinkeistä! Tullaan kesällä mökkilomalle Raaseporin seudulle, niin tulevat käyttöön. Täytyy myös laittaa blogisi seurantaan ja lueskella lisää. t. AnniM

    VastaaPoista
  2. Kiva, mulla taitaa olla pyöreä nolla lukijaa tällä hetkellä! Täällä on tapahtunut paljon kehitystä ja on tullut monia uusia ravintoloitakin. Oikein hämmästyy välillä itsekin. Talvikausi täällä on, no...sanoisko lähes siedettävä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Somekeskustelut Raaseporissa

 Tällä kertaa katsaus siihen, mistä täällä Raaseporissa eri facebook-ryhmissä keskustellaan. Itse kuulun muutamiin paikallisiin ja pääseen lukemaan yhtä. Luultavasti jokaisella kylällä on oma fb-ryhmä, puskaradio-tyyppisiä on ainakin kaksi. Kirpputori- ja tavaranvaihtoryhmiä ainakin kaksi. Ryhmät, joihin itse kuulun, ovat yleensä suomenkielisiä tai kaksikielisiä. Ruotsinkielisillä on ryhmä "Du vet att du är från Ekenäs Finland om..." Pitkä nimi ryhmälle mutta sen nimisiä eri paikkakunnille on vaikka kuinka paljon. Eroavatko näiden ryhmien keskustelut toisistaan ja miten? Ruotsinkielisessä ryhmässä julkaistaan enimmäkseen kauniita kuvia Raaseporin maisemista, Tammisaaresta enimmäkseen. Tunnelmia ja merimaisemia. Knipan taitaa olla yksi suosituimmista kuvauskohteista ja sittenhän on Trädet, Puu, joka seisoo yksinään rantakivikossa. Keskustelunaiheita on vähemmän, mutta ne äityvät joskus sellaiselle tasolle että moderaattorit joutuvat sulkemaan koko keskustelun. Viime aikoina si

Ravintolakierros Tammisaaressa

Vanha teksti vaatii päivitystä! Tuleva kesäkausi riippuu jo toistamiseen ajattelusta "jos Korona suo" mutta ilman toivoa ei ole elämää. Kukapa olisi uskonut, että pandemia iskee näin kovaa ja pitkään. Kovimpiin kärsijöihin kuuluvat ravintolat, jotka ovat nyt yli vuoden määrätty joko pysymään kokonaan kiinni tai toimimaan vajailla tehoilla. Toivottavasti selviävät kurimuksesta ja jatkavat sekä paikallisten että vierailijoiden ilahduttamista tästäkin eteenpäin. Tätä kirjoittaessa jännitetään vielä sitä, saavatko ravintolat avata viikon päästä ja millaisin rajoituksin.  Tammisaressa Knipan on vaihtanut omistajaa. Sea Front ei pitänyt ravintolaa viime koronakesänä auki ollenkaan, ainoastaan hotellin. Vanha Gnägget on vuokrattu monien käänteiden jälkeen mutta multa hävis tieto siitä mikä siihen nyt sitten on tulossa. (Siinä oli ennen Naturum). Lounaskahvila Papaya kävelykadulla on lopettanut. Kävelykadun takana ollut entisen Lazy cowboyn tiloissa on ollut tuulista, siinä on nyt ko

Muistojen Tammiharju

Opiskelin mielisairaanhoitajaksi Tammisaaressa 1980-luvun lopulla, jolloin täällä oli vielä oma sairaanhoito-oppilaitos, Ekenäs Sjukvårdsläröanstalt.   Palasin Tammisaareen ja Tammiharjuun vuonna 2008. Tammiharju, kunniakas muistossa! Vuonna 1924 tuli perustettavaksi Uudenmaan ruotsinkielisten kuntien tarpeisiin 102-paikkainen piirimielisairaala, Distriktsinnesjukhuset i Ekenäs. Säästäväisyyssyistä (silloinkin!) mielisairaalaksi saneerattiin Venäjän armeijan vuosina 1910-12 rakentamat tykistökasarmirakennukset. Sairaalaa laajennettiin vuonna 1927 vielä yksi kasarmirakennus. Uusi puoli eli päärakennus rakennettiin vuonna 1930. Knipnäsin rakennus ostettiin vuonna 1936, jonka jälkeen piirimielisairaalassa oli yhteensä 528 sairaansijaa. Enimmillään sairaalassa oli vuodepaikkoja yli 600. Lastenpsykiatrinen osasto perustettiin vuonna 1973 entiseen ylilääkärin taloon. Sairaanhoitopiirin toiminta käynnistyi vuoden 1952 mielisairaslain perusteella. (Lähteenä tässä blogissa: Sirkka Törröne