Näin hellepäivänä ei kovin paljoa kiinnosta ajatus kuumasta
maitopohjaisesta keitosta, mutta kesäkeitto edustaakin mulle lapsuusmuistoja.
Sitä paitsi se on oikeasti hyvää, kunhan sen tekee itse neitseellisistä
kesäkasviksista aitoon vanhanaikaiseen tapaan. Lapsena Helsingissä oli
sellainen ilmiö kuin puistotädit ja puistoruokailu. Jostain syystä en muista
siellä leikkipuistossa syöneeni mitään muuta kuin kesäkeittoa, vaikka
luultavasti joka päivä oli eri ruokaa. Ja ulkona ruoka maistuu jotenkin
paremmalta muutenkin.
Kuumana kesäpäivänä tekee mieli syödä kevyemmin kuin muuten.
Itselleni on vakiintunut muutama kylmä helleruokalaji, jotka toimivat vuodesta
toiseen. Ensinnäkin jäätee. Sitä pitää olla kylmänä kaapissa ja uutta tulossa
koko ajan. Keitetään vahvaa teetä oman mieltymyksen mukaan, jätetään hautumaan
pitkäksi aikaa, voidaan maustaa sokerilla tai hunajalla ja raikastaa
situunamehulla. Laimennetaan vedellä sopivaan vahvuuteen ja pannaan jääkaappiin
kun on huoneenlämpöistä. Voi tietysti käyttää jääpalojakin jos haluaa nopean
jäähdytyksen.
Toinen ehdoton on kylmä nuudelisalaatti. Itse pidän eniten
thai-maustetusta mutta makutyylejä on muitakin. Nuudeleita, porkkanaa,
punasipulia ja/tai kevätsipulia, mahdollisesti kypsää possunlihaa tai kanaa,
katkarapuja, suolapähkinöitä, tuoretta korianteria ja chiliä. Kastike
kalakastikkeesta, limestä, valkosipulista ja inkivääristä. Toimii!
Sitten on gazpacho. Espanjalainen kylmä
tomaatti-kurkku-paprikakeitto. Suhteet ja maustimet oman maun mukaan, kylmää
kasvislientä ja neitsytöljyä. Pyöräytetään tehosekoittimessa. Ohjeita on monia,
joissakin voi olla leipää, itse teen ilman. Ja taas jääkaappiin, syödään
kylmänä. Tästäkin voi tehdä juotavan, siis vähän ohuemman version. On raikasta.
Jos pitäisi valita ruoka, jossa on kesän olemus, niin mulle
se olisi kylmä kokonainen lämminsavulohi tai -siika joko kananmunakastikkeella
tai kermaviilikastikeella, uudet perunat voin kanssa ja yksinkertaista
vihersalaattia. Hieman sinappi- tai smetanasilliä saaristolaisleivällä
kyytipojaksi.
Piknikille kuuluu mielestäni aina kanaa. Paistettua,
luullista, vaikka onkin sotkuista syödä retkioloissa. Pitää muistaa
kosteuspyyhkeet. Kolmiovoileipiä, tonnikalatahnalla. Perunasalaattia. Pasta-
tai nuudelisalaatti kävisi myös. Jälkiruoaksi kirsikoita tai viinirypäleitä,
juotavaksi valkoviiniä tai cavaa, mikäli juomat saadaan pidettyä kylminä. Kana
ja kirsikat tulee varmaan siitä, että nuorina aikuisina tehtiin likkakavereiden
kanssa eväsretki jossa näitä oli, ja sen jälkeen ne on kuulunut omiin
piknikeihini aina.
Minulla on käsitys että Helsingissä olisi ollut puistotäti vielä muutama vuosi sitten. Se puisto sijaitsi Töölössä Hesperian puistossa. Oliko nyt niin että pitkäaikainen puistotäti eläköityi ja toiminta loppui.
VastaaPoistaRaija