Siirry pääsisältöön

Kesäkeittoa ja savukalaa


Näin hellepäivänä ei kovin paljoa kiinnosta ajatus kuumasta maitopohjaisesta keitosta, mutta kesäkeitto edustaakin mulle lapsuusmuistoja. Sitä paitsi se on oikeasti hyvää, kunhan sen tekee itse neitseellisistä kesäkasviksista aitoon vanhanaikaiseen tapaan. Lapsena Helsingissä oli sellainen ilmiö kuin puistotädit ja puistoruokailu. Jostain syystä en muista siellä leikkipuistossa syöneeni mitään muuta kuin kesäkeittoa, vaikka luultavasti joka päivä oli eri ruokaa. Ja ulkona ruoka maistuu jotenkin paremmalta muutenkin.
Kuumana kesäpäivänä tekee mieli syödä kevyemmin kuin muuten. Itselleni on vakiintunut muutama kylmä helleruokalaji, jotka toimivat vuodesta toiseen. Ensinnäkin jäätee. Sitä pitää olla kylmänä kaapissa ja uutta tulossa koko ajan. Keitetään vahvaa teetä oman mieltymyksen mukaan, jätetään hautumaan pitkäksi aikaa, voidaan maustaa sokerilla tai hunajalla ja raikastaa situunamehulla. Laimennetaan vedellä sopivaan vahvuuteen ja pannaan jääkaappiin kun on huoneenlämpöistä. Voi tietysti käyttää jääpalojakin jos haluaa nopean jäähdytyksen.
Toinen ehdoton on kylmä nuudelisalaatti. Itse pidän eniten thai-maustetusta mutta makutyylejä on muitakin. Nuudeleita, porkkanaa, punasipulia ja/tai kevätsipulia, mahdollisesti kypsää possunlihaa tai kanaa, katkarapuja, suolapähkinöitä, tuoretta korianteria ja chiliä. Kastike kalakastikkeesta, limestä, valkosipulista ja inkivääristä. Toimii!
Sitten on gazpacho. Espanjalainen kylmä tomaatti-kurkku-paprikakeitto. Suhteet ja maustimet oman maun mukaan, kylmää kasvislientä ja neitsytöljyä. Pyöräytetään tehosekoittimessa. Ohjeita on monia, joissakin voi olla leipää, itse teen ilman. Ja taas jääkaappiin, syödään kylmänä. Tästäkin voi tehdä juotavan, siis vähän ohuemman version. On raikasta.
Jos pitäisi valita ruoka, jossa on kesän olemus, niin mulle se olisi kylmä kokonainen lämminsavulohi tai -siika joko kananmunakastikkeella tai kermaviilikastikeella, uudet perunat voin kanssa ja yksinkertaista vihersalaattia. Hieman sinappi- tai smetanasilliä saaristolaisleivällä kyytipojaksi.
Piknikille kuuluu mielestäni aina kanaa. Paistettua, luullista, vaikka onkin sotkuista syödä retkioloissa. Pitää muistaa kosteuspyyhkeet. Kolmiovoileipiä, tonnikalatahnalla. Perunasalaattia. Pasta- tai nuudelisalaatti kävisi myös. Jälkiruoaksi kirsikoita tai viinirypäleitä, juotavaksi valkoviiniä tai cavaa, mikäli juomat saadaan pidettyä kylminä. Kana ja kirsikat tulee varmaan siitä, että nuorina aikuisina tehtiin likkakavereiden kanssa eväsretki jossa näitä oli, ja sen jälkeen ne on kuulunut omiin piknikeihini aina.

Kommentit

  1. Minulla on käsitys että Helsingissä olisi ollut puistotäti vielä muutama vuosi sitten. Se puisto sijaitsi Töölössä Hesperian puistossa. Oliko nyt niin että pitkäaikainen puistotäti eläköityi ja toiminta loppui.
    Raija

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Somekeskustelut Raaseporissa

 Tällä kertaa katsaus siihen, mistä täällä Raaseporissa eri facebook-ryhmissä keskustellaan. Itse kuulun muutamiin paikallisiin ja pääseen lukemaan yhtä. Luultavasti jokaisella kylällä on oma fb-ryhmä, puskaradio-tyyppisiä on ainakin kaksi. Kirpputori- ja tavaranvaihtoryhmiä ainakin kaksi. Ryhmät, joihin itse kuulun, ovat yleensä suomenkielisiä tai kaksikielisiä. Ruotsinkielisillä on ryhmä "Du vet att du är från Ekenäs Finland om..." Pitkä nimi ryhmälle mutta sen nimisiä eri paikkakunnille on vaikka kuinka paljon. Eroavatko näiden ryhmien keskustelut toisistaan ja miten? Ruotsinkielisessä ryhmässä julkaistaan enimmäkseen kauniita kuvia Raaseporin maisemista, Tammisaaresta enimmäkseen. Tunnelmia ja merimaisemia. Knipan taitaa olla yksi suosituimmista kuvauskohteista ja sittenhän on Trädet, Puu, joka seisoo yksinään rantakivikossa. Keskustelunaiheita on vähemmän, mutta ne äityvät joskus sellaiselle tasolle että moderaattorit joutuvat sulkemaan koko keskustelun. Viime aikoina si

Ravintolakierros Tammisaaressa

Vanha teksti vaatii päivitystä! Tuleva kesäkausi riippuu jo toistamiseen ajattelusta "jos Korona suo" mutta ilman toivoa ei ole elämää. Kukapa olisi uskonut, että pandemia iskee näin kovaa ja pitkään. Kovimpiin kärsijöihin kuuluvat ravintolat, jotka ovat nyt yli vuoden määrätty joko pysymään kokonaan kiinni tai toimimaan vajailla tehoilla. Toivottavasti selviävät kurimuksesta ja jatkavat sekä paikallisten että vierailijoiden ilahduttamista tästäkin eteenpäin. Tätä kirjoittaessa jännitetään vielä sitä, saavatko ravintolat avata viikon päästä ja millaisin rajoituksin.  Tammisaressa Knipan on vaihtanut omistajaa. Sea Front ei pitänyt ravintolaa viime koronakesänä auki ollenkaan, ainoastaan hotellin. Vanha Gnägget on vuokrattu monien käänteiden jälkeen mutta multa hävis tieto siitä mikä siihen nyt sitten on tulossa. (Siinä oli ennen Naturum). Lounaskahvila Papaya kävelykadulla on lopettanut. Kävelykadun takana ollut entisen Lazy cowboyn tiloissa on ollut tuulista, siinä on nyt ko

Muistojen Tammiharju

Opiskelin mielisairaanhoitajaksi Tammisaaressa 1980-luvun lopulla, jolloin täällä oli vielä oma sairaanhoito-oppilaitos, Ekenäs Sjukvårdsläröanstalt.   Palasin Tammisaareen ja Tammiharjuun vuonna 2008. Tammiharju, kunniakas muistossa! Vuonna 1924 tuli perustettavaksi Uudenmaan ruotsinkielisten kuntien tarpeisiin 102-paikkainen piirimielisairaala, Distriktsinnesjukhuset i Ekenäs. Säästäväisyyssyistä (silloinkin!) mielisairaalaksi saneerattiin Venäjän armeijan vuosina 1910-12 rakentamat tykistökasarmirakennukset. Sairaalaa laajennettiin vuonna 1927 vielä yksi kasarmirakennus. Uusi puoli eli päärakennus rakennettiin vuonna 1930. Knipnäsin rakennus ostettiin vuonna 1936, jonka jälkeen piirimielisairaalassa oli yhteensä 528 sairaansijaa. Enimmillään sairaalassa oli vuodepaikkoja yli 600. Lastenpsykiatrinen osasto perustettiin vuonna 1973 entiseen ylilääkärin taloon. Sairaanhoitopiirin toiminta käynnistyi vuoden 1952 mielisairaslain perusteella. (Lähteenä tässä blogissa: Sirkka Törröne