Siirry pääsisältöön

Reitti Viroon


Tallinnan "Manhattan" aamu-usvassa

Kävimme pari viikkoa sitten Tallinnassa yhden
yön musiikkireissulla. Pidän Tallinnasta kerta kerralta enemmän. Tallinna ansaitsee turistilta paljon enemmän kuin vain pikaisen päiväreissun, jossa saa juosta kieli vyön alla vanhaan kaupunkiin, käydä pikaisesti syömässä ja ottaa muutaman drinkin jossain kahvilassa. Ajat, jolloin sinne mentiin halvan viinan perässä kännäämään ovat ohi. Hinnat ovat nousseet Viron EU:n liittymisen jälkeen tosi paljon, viinilasillinen maksaa keskustassa saman kuin Suomessa. Ravintoloita on paljon, niitä menee ja tulee ja siellä on useita tosi tasokkaita. Tyypillisesti Tallinnan ravintoloissa on paljon laajemmat ruokalistat kuin Suomessa. Gourmetia on tarjolla halvempaan hintaan kuin täällä mutta ei nekään hinnat enää budjettimatkailuun sovi. Toki siellä voi edelleen syödä edullisesti kunhan pysyy poissa sieltä missä turistit liikkuvat; sääntö joka pätee jokaisessa muussakin kaupungissa.

Kolme viimeisintä reissua Tallinnaan olemme myös viipyneet siellä pari-kolme päivää. Tallinna aukeaa ihan eri tavalla kun pysyy pois niistä hotelleista, jotka ovat täynnä suomalaisia. Silloin tuntuu siltä kuin olisi oikeasti ulkomailla. Kerran olimme venäläisessä hotellissa vanhassa kaupungissa. Siellä ei ollut muita suomalaisia ja palvelukieli oli englanti. Toisen kerran otimme huoneen korkealta korkeimmassa kansainvälisessä hotellissa ja kolmannen kerran vuokrasimme huoneiston uudelta puolen kaupunkia. Vanhan kaupungin voi siis skipata, se on jo nähty. Tallinnan uusi osa elää, kehittyy ja uutta rakennetaan koko ajan. Tallinn-cardilla ajelee ratikalla mielin määrin ja pääsee museoihin ilmaiseksi. Museoita on paljon ja ne ovat kaikki tutustumisen arvoisia. Kumu ja Kadriorgin alue on vaikuttava, Lennusadam huippumoderni, Bastionin tunnelit hieno kokemus. Teletornista on mahtavat näkymät. Vain muutamia mainitakseni. Kaupungilla on loistavat Visittallinn-sivut. Ratikoissa toimivat kaikki modernit maksutavat ja lisäksi käteinen tasarahana, mikä on satunnaiselle matkailijalle helpotus. Helsingissä ja Tukholmassa saa taistella lippuautomaattien ja korttien lataamisen kanssa kun ei käteinen käy.

Moni ei varmaan tiedä, että Viroon pääsee myös Hangosta, Raaseporin naapurista. Lautta Hangosta Paldiskiin ajaa sinne 3,5 tuntia ja on luonnollinen reitti omalla autolla kulkevalle. Yhtiön nimi on DFDS, joka on lähinnä rahtiliikennevarustamo mutta lautalla on buffet-ravintola ja hyttejä. Paldiskista Tallinnaan on 55 km ja Pärnuun 170 km. Paldiski ei kuulemma ole kummoinenkaan paikka mutta sieltä pääsee sitten muualle Baltiaan ja manner-Eurooppaan.  Tämä reitti on ehdottomasti omalla reissulistallani. Netissä tämän matkan voi tehdä virtuaalisestikin tai ainakin pääsee huolellisesti sen suunnittelemaan. En ole käynyt koskaan Virossa muualla kuin Tallinnassa.

Viime reissulla kuitenkin (ryhmämatka) kävimme tutustumassa noin 35 km Tallinnasta, Laulasmaan kylässä sijaitsevassa Arvo Pärt-keskuksessa. Rakennus on upouusi ja todella kaunis tammirimaseinineen ja pyöreine muotoineen. Pärt on eräs kuuluisimmista elossa olevista klassisen musiikin säveltäjistä maailmassa tällä hetkellä. Pärt asuu itse keskuksen vieressä ja käy siellä päivittäin.  On ollut hienoa nähdä, miten Viro on kehittynyt vapauduttuaan Neuvostoliitosta lähes 30 vuotta sitten. Jotenkin tuntuu siltä, kuin Suomi polkisi paikallaan tai jopa taantuisi. Viro menee vauhdilla eteenpäin ja sillä on rikas historia.        

Kadriorgin palatsi

Kommentit

  1. Kadriorgin alue on itselleni sitä parasta Tallinnaan vanhan kaupungin ytimen ohella. Kumussa tulee käytyä usein koska näyttelyt vaihtuvat. Pidän kovasti Tallinnan ravintoloista. Ja niitähän löytyy vaikka millä mitalla. Kivoja kahviloita on myös testattu ,esimerkiksi Saiakang, Pierre Chocolaterie ja Tassikohvik .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä! Jostain syystä mä en ole koskaan käynyt Tallinnassa kesällä, Kadriorgin puisto on varmaan tosi hieno silloin.

      Poista
  2. Lisään vielä liikkumisesta Tallinnassa. Ostimme aikoinaan kioskista kantakortin liikenteen kantakortin johon sitten lataamme kioskista rahaa siksi aikaa kun kulloinkin siellä viivytään eli esim yhdeksi päiväksi. Korttia sitten vaan näytetään lukijalle kun mennään ratikkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen huono noissa appeissa ja latauksissa...jotain meni pieleen viimeksi Tukholmassakin, kortilla ei ollut sitä määrää saldoa kuin piti olla.

      Poista
    2. Meillä ei ole ollut koskaan ongelmaa latausten kanssa kun ne hoitaa paikallinen ärrä. Tukholmassa on ostettu vastaava päivän kestävä lataus matkakorttiin laivasta. Toimii hyvin.
      Raija

      Poista
  3. Virosta löytyy kyllä huimasti innovatiivisuutta. Toki voivat kiittää esim ruotsalaisia pankkeja jotka sijoittivat aikanaan suhteellisen paljon Baltian maihin.
    Raija

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Somekeskustelut Raaseporissa

 Tällä kertaa katsaus siihen, mistä täällä Raaseporissa eri facebook-ryhmissä keskustellaan. Itse kuulun muutamiin paikallisiin ja pääseen lukemaan yhtä. Luultavasti jokaisella kylällä on oma fb-ryhmä, puskaradio-tyyppisiä on ainakin kaksi. Kirpputori- ja tavaranvaihtoryhmiä ainakin kaksi. Ryhmät, joihin itse kuulun, ovat yleensä suomenkielisiä tai kaksikielisiä. Ruotsinkielisillä on ryhmä "Du vet att du är från Ekenäs Finland om..." Pitkä nimi ryhmälle mutta sen nimisiä eri paikkakunnille on vaikka kuinka paljon. Eroavatko näiden ryhmien keskustelut toisistaan ja miten? Ruotsinkielisessä ryhmässä julkaistaan enimmäkseen kauniita kuvia Raaseporin maisemista, Tammisaaresta enimmäkseen. Tunnelmia ja merimaisemia. Knipan taitaa olla yksi suosituimmista kuvauskohteista ja sittenhän on Trädet, Puu, joka seisoo yksinään rantakivikossa. Keskustelunaiheita on vähemmän, mutta ne äityvät joskus sellaiselle tasolle että moderaattorit joutuvat sulkemaan koko keskustelun. Viime aikoina si

Ravintolakierros Tammisaaressa

Vanha teksti vaatii päivitystä! Tuleva kesäkausi riippuu jo toistamiseen ajattelusta "jos Korona suo" mutta ilman toivoa ei ole elämää. Kukapa olisi uskonut, että pandemia iskee näin kovaa ja pitkään. Kovimpiin kärsijöihin kuuluvat ravintolat, jotka ovat nyt yli vuoden määrätty joko pysymään kokonaan kiinni tai toimimaan vajailla tehoilla. Toivottavasti selviävät kurimuksesta ja jatkavat sekä paikallisten että vierailijoiden ilahduttamista tästäkin eteenpäin. Tätä kirjoittaessa jännitetään vielä sitä, saavatko ravintolat avata viikon päästä ja millaisin rajoituksin.  Tammisaressa Knipan on vaihtanut omistajaa. Sea Front ei pitänyt ravintolaa viime koronakesänä auki ollenkaan, ainoastaan hotellin. Vanha Gnägget on vuokrattu monien käänteiden jälkeen mutta multa hävis tieto siitä mikä siihen nyt sitten on tulossa. (Siinä oli ennen Naturum). Lounaskahvila Papaya kävelykadulla on lopettanut. Kävelykadun takana ollut entisen Lazy cowboyn tiloissa on ollut tuulista, siinä on nyt ko

Muistojen Tammiharju

Opiskelin mielisairaanhoitajaksi Tammisaaressa 1980-luvun lopulla, jolloin täällä oli vielä oma sairaanhoito-oppilaitos, Ekenäs Sjukvårdsläröanstalt.   Palasin Tammisaareen ja Tammiharjuun vuonna 2008. Tammiharju, kunniakas muistossa! Vuonna 1924 tuli perustettavaksi Uudenmaan ruotsinkielisten kuntien tarpeisiin 102-paikkainen piirimielisairaala, Distriktsinnesjukhuset i Ekenäs. Säästäväisyyssyistä (silloinkin!) mielisairaalaksi saneerattiin Venäjän armeijan vuosina 1910-12 rakentamat tykistökasarmirakennukset. Sairaalaa laajennettiin vuonna 1927 vielä yksi kasarmirakennus. Uusi puoli eli päärakennus rakennettiin vuonna 1930. Knipnäsin rakennus ostettiin vuonna 1936, jonka jälkeen piirimielisairaalassa oli yhteensä 528 sairaansijaa. Enimmillään sairaalassa oli vuodepaikkoja yli 600. Lastenpsykiatrinen osasto perustettiin vuonna 1973 entiseen ylilääkärin taloon. Sairaanhoitopiirin toiminta käynnistyi vuoden 1952 mielisairaslain perusteella. (Lähteenä tässä blogissa: Sirkka Törröne