Siirry pääsisältöön

Autoretki kotikaupungissa 2


von Julinien hautakammion ovi
Tänä talvisena pakkaspäivänä ajelin Raasepori-Salo- tieltä Tenholan suunnasta Pohjaan ja Karjaalle. Kaupunkimme laajuudesta kertoo se, että en 11 vuoden aikana ole milloinkaan sinä suunnassa käynyt. Tie on kapea, mutkainen ja osittain mäkinen mutta tarjoaa maisemaltaan ihan toisenlaista Raaseporia. Merestä ei ole tietoakaan, alue on harvaanasuttua mutta muutamia maatiloja siellä on ja paljon peltoalaa. Tietä reunustaa hoidettu metsä. Näin vettä, mutta en tiedä oliko se järvi vai Pohjanpitäjänlahti. Näin kyltin tilamyymälästä mutta en osaa sanoa mikä maatila. Voisiko olla Sällvik peräti? Siellä oli paikannimiä joista en ole koskaan edes kuullut. Pohjan kirkonkylää lähestyttäessä näin pikkutien, josta pääsee Tammisaareen. Sekin tie on näkemättä vielä.

Raasepori on siis yhdistetty kaupunki, 10 vuotta sitten Tammisaari, Karjaa ja Pohja yhdistyivät Raaseporin kaupungiksi. Nimi on enimmäkseen hallinnollinen ja hyvä niin. Itsekin unohdan säännöllisesti että en asu Tammisaaressa vaan Raaseporissa. Karjaa tuntuu vieraalta ja Pohja vielä sitäkin enemmän. Mutta Pohjassa on koko seudun kaunein hautausmaa. Sieltä löysin tänään Suomen marsalkka Mannerheimin äidin haudan tai paremminkin von Julinin perheen sukuhaudan, joka on hautakammio. Helene Mannerheimista löytyy hyvin vähän tietoja mutta hänen kuuluisasta pojastaan sitäkin enemmän.

von Julinin perhekunta perusti Fiskarsin ja Hedvig Charlotta Helena eli Helene oli perheen tyttäriä. Avioliitto oli tuskin onnellinen, sillä Helenen aviomies Carl Robert pelasi ja hummasi omaisuutensa, hylkäsi vaimonsa ja lapsensa ja oleskeli pääosin ulkomailla rakastajattarensa kanssa. Pari avioitui Helenen kuoleman jälkeen ja sai yhteisen lapsen. Helene menetti perheen kodin Louhisaaren kartanon ja muutti asumaan Sällvikin kartanoon Pohjaan. Siellä hän sitten kuoli sydänkohtaukseen 38-vuotiaana. Köyhtyneen Mannerheimin perheen seitsemän lasta jaettiin sukulaisten kesken ja kuten tunnettua, perheen kolmas lapsi C.G.E aloitteli sotilasuraansa jo tuolloin, 14-vuotiaana. Siihen aikaan aatelisväki meni yleensä naimisiin järkisyistä oman säätynsä kanssa eikä avioeroja tapahtunut. Marsalkka tosin itse erosi vaimostaan.



Mannerheimin perheen historia on täynnä kuuluisia sukunimiä. C.G E:n täti oli naimisissa tutkimusmatkailija Nordenskiöldin kanssa. Sophie Mannerheim, C.G.E:n sisko, tunnetaan sairaanhoidon uranuurtajana ja oli naimisissa Hjalmar Linderin kanssa. Linderin suku taas omistaa vieläkin Mustion kartanon, joka on eräs Raaseporin hienoimmista nähtävyyksistä. Siellä toimii museo, hotelli ja Chaine des Rotisseurs-tasoinen ravintola sekä kesäisin kesäteatteri. Marsalkan yksi veli meni naimisiin Ehrnrootin perheen tyttären kanssa ja toinen sisko taidemaalari Louis Sparren kanssa. Sällvikin kartanon omistanee yhä vielä Ehrnroothin perheen jäsen ja tilalla harjoitetaan luomuviljelyä ja lihatuotantoa.

Mutta takaisin tähän päivään. Pohjan keskustassa toimii herkkupuoti/ravintola DeliTukku, josta kävin ostamassa vuohen Goudaa ja poron kylkeä. Kylällä on myös West Charkin myymälä. West Chark on paikallinen yritys joka valmistaa lihaleikkeleitä ja makkaroita. Pohjan kirkolta on muutamia kilometrejä Fiskarsin kylään mutta sen jätin tänään väliin. Karjaalla sitten asioin paikallisissa liikkeissä ja totesin jälleen kerran että en tunne paikkakuntaa ollenkaan. Siellä tutuin paikka on juna-asema, jonka uusi ylikulkusilta on äskettäin otettu käyttöön. Karjaa sijaitsee aika tarkkaan Helsingin ja Turun puolivälissä ja sieltä ajaa junalla tunnissa molempiin kaupunkeihin. Mutta tänään on matkailtu omassa kaupungissa ja ajeltavaa jäi vielä seuraavaksikin kerraksi.




Kommentit

  1. Itsekin tein pienen autoretken viime viikonloppuna, kävin myös paikoissa joissa en ennen ole käynyt. Auton lämmitys vain rupesi temppuilemaan kesken matkan. En olekaan tiennyt, että Pohjassa on Helene Mannerheimin hauta. https://www.planar.fi/440856803

    VastaaPoista
  2. Juu, yllätys se oli mullekin vaikka olen asunut täällä kauan. On tosi hauskaa syventyä johonkin tällaiseen yksityiskohtaan ja alkaa tutkia asiaa. Koko ajan löytää lisää juttuja, yksi asia johtaa toiseen. Seuraavaksi alan kaivella tietoja Raaseporin kartanoista.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Somekeskustelut Raaseporissa

 Tällä kertaa katsaus siihen, mistä täällä Raaseporissa eri facebook-ryhmissä keskustellaan. Itse kuulun muutamiin paikallisiin ja pääseen lukemaan yhtä. Luultavasti jokaisella kylällä on oma fb-ryhmä, puskaradio-tyyppisiä on ainakin kaksi. Kirpputori- ja tavaranvaihtoryhmiä ainakin kaksi. Ryhmät, joihin itse kuulun, ovat yleensä suomenkielisiä tai kaksikielisiä. Ruotsinkielisillä on ryhmä "Du vet att du är från Ekenäs Finland om..." Pitkä nimi ryhmälle mutta sen nimisiä eri paikkakunnille on vaikka kuinka paljon. Eroavatko näiden ryhmien keskustelut toisistaan ja miten? Ruotsinkielisessä ryhmässä julkaistaan enimmäkseen kauniita kuvia Raaseporin maisemista, Tammisaaresta enimmäkseen. Tunnelmia ja merimaisemia. Knipan taitaa olla yksi suosituimmista kuvauskohteista ja sittenhän on Trädet, Puu, joka seisoo yksinään rantakivikossa. Keskustelunaiheita on vähemmän, mutta ne äityvät joskus sellaiselle tasolle että moderaattorit joutuvat sulkemaan koko keskustelun. Viime aikoina si

Ravintolakierros Tammisaaressa

Vanha teksti vaatii päivitystä! Tuleva kesäkausi riippuu jo toistamiseen ajattelusta "jos Korona suo" mutta ilman toivoa ei ole elämää. Kukapa olisi uskonut, että pandemia iskee näin kovaa ja pitkään. Kovimpiin kärsijöihin kuuluvat ravintolat, jotka ovat nyt yli vuoden määrätty joko pysymään kokonaan kiinni tai toimimaan vajailla tehoilla. Toivottavasti selviävät kurimuksesta ja jatkavat sekä paikallisten että vierailijoiden ilahduttamista tästäkin eteenpäin. Tätä kirjoittaessa jännitetään vielä sitä, saavatko ravintolat avata viikon päästä ja millaisin rajoituksin.  Tammisaressa Knipan on vaihtanut omistajaa. Sea Front ei pitänyt ravintolaa viime koronakesänä auki ollenkaan, ainoastaan hotellin. Vanha Gnägget on vuokrattu monien käänteiden jälkeen mutta multa hävis tieto siitä mikä siihen nyt sitten on tulossa. (Siinä oli ennen Naturum). Lounaskahvila Papaya kävelykadulla on lopettanut. Kävelykadun takana ollut entisen Lazy cowboyn tiloissa on ollut tuulista, siinä on nyt ko

Muistojen Tammiharju

Opiskelin mielisairaanhoitajaksi Tammisaaressa 1980-luvun lopulla, jolloin täällä oli vielä oma sairaanhoito-oppilaitos, Ekenäs Sjukvårdsläröanstalt.   Palasin Tammisaareen ja Tammiharjuun vuonna 2008. Tammiharju, kunniakas muistossa! Vuonna 1924 tuli perustettavaksi Uudenmaan ruotsinkielisten kuntien tarpeisiin 102-paikkainen piirimielisairaala, Distriktsinnesjukhuset i Ekenäs. Säästäväisyyssyistä (silloinkin!) mielisairaalaksi saneerattiin Venäjän armeijan vuosina 1910-12 rakentamat tykistökasarmirakennukset. Sairaalaa laajennettiin vuonna 1927 vielä yksi kasarmirakennus. Uusi puoli eli päärakennus rakennettiin vuonna 1930. Knipnäsin rakennus ostettiin vuonna 1936, jonka jälkeen piirimielisairaalassa oli yhteensä 528 sairaansijaa. Enimmillään sairaalassa oli vuodepaikkoja yli 600. Lastenpsykiatrinen osasto perustettiin vuonna 1973 entiseen ylilääkärin taloon. Sairaanhoitopiirin toiminta käynnistyi vuoden 1952 mielisairaslain perusteella. (Lähteenä tässä blogissa: Sirkka Törröne