Siirry pääsisältöön

Kesähaaveita


Tammisaari on merikaupunki ja kesäisin erityisesti edukseen. Tänä talvena mulle on syntynyt kaipuu johonkin vielä merellisempään paikkaan, ihan saaristoon. Koska ei ole omaa venettä eikä varaa sellaiseen, olen mennyt saariston suuntaan aina autolla. Työn puolesta freelanserina olen ajatellut kesäistä työpaikkaa jossain ihanassa kesäpaikassa, poissa minkäänkokoisen kaupungin hälystä…
   
Sellaisia paikkoja löytyy Saaristomereltä vaikka kuinka. On Ahvenanmaa, on Turunmaan saaristo, joka kuuluu suurelta osin Paraisiin. Sieltä minulle on tuttuja Korppoo ja Nauvo. Korppoon Galtbystä pääsee Ahvenanmaan Kökariin ja Saariston rengastien Houtskariin ja siitä eteenpäin. Nauvosta puolestaan pääsee Pikkurengastietä Rymättylän kautta Naantaliin. Matkan varrelle osuu myös kuuluisa Seilin saari, jossa on kauan sitten hoidettu spitaalisia ja mielisairaita. Ajoin viime kesänä pikaisesti Saariston rengastien läpi yhdellä yöpymisellä. Reitti ansaitsee toki hitaamman läpiviennin, jotta ei tarvitse ajaa rallikuskina jonkun saaren läpi ehtiäkseen viimeiselle lautalle. Korppoossa on ihana B&B ja pubi Hjalmars ja ribseihin erikoistunut ravintola Buffalo vierassatama Verkanista. Isot suositukset molemmille paikoille! On yövytty Hjalmarissa ja syöty molemmissa.

Edellä mainittuja lähempänä täältäpäin on sitten Kemiönsaari- Saaristomeren portti. Se kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon kuten Tammisaaren saaristokin. Täältä sinne ajaa tunnin-puolitoista riippuen siitä minne asti menee. Saari on suuri. Sinne on avattu pyöräilyreitti Teijon kansallispuistosta saaristoon, Rannikkoreitti. 

Kemiönsaari on tullut viime vuosina aina vain tutummaksi. Sieltä löytyy Örön linnakesaari -vielä käymättä minulta- joka on avattu yleisölle vasta 2016, Taalintehtaan ruukkikylä, Mathildedahl, Högsåra (Farmors cafe!) Söderlångvikin kartano (Amos Anderssonin kesämökki-museo. Tila on suuri omenantuottaja), Bengtskärin majakka ja Rosalan Viikinkikylä ja Hiittisissä vanha kirkko ja Backom cafe. Ja paljon muuta, siellä on kehitetty runsain mitoin matkailutoimintaa viime vuosien aikana. Veneilijöille löytyy vierasvenesatamia, mutta se aihe on minulle vieraampi. Alueella on noin 3000 saarta joista 25 on asuttuja.

Lyön vaikka vetoa, että venekansa alkaa jo suunnitella kesäisiä reissujaan kun venemessutkin on käyty. Sopii se kesäsuunnitelmien teko maakravuillekin näin kevättalvella, vaikka kelien puolesta termistä talvea ei ole vieläkään saatu etelä-Suomeen. Toivottavasti se ei enää maaliskuussakaan tule. Pitkän ja pimeän kauden jälkeen alkaa jo kaivata kesää, jota toki enteilee yhä pidemmäksi venyvät päivät. 
Korppoo, Faffaksen rantaTulkaa pian takaisin!


Kommentit

  1. Onpa kaunis maisema! Itsekin tuolla käynyt kun tutulla on venepaikka siellä. Linnakesaaressa haluaisin käydä istekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Örö kuuluu ehdottomasti minun ohjelmistoon ensi kesänä! Noi kuvat on otettu Korppoosta Faffaksen B&B:n rannasta, josta kerran vuokrattiin viikonlopuksi mökki. Erittäin suositeltava paikka jos ei hae luksusta.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ravintolakierros Tammisaaressa

Tammisaari on pieni kaupunki, mutta täällä on kivoja ravintoloita ja ennen kaikkea pikkukaupunkitunnelmaa. Se mikä puuttuu trendikkyydestä ja tyylikkyydestä, korvautuu moninkertaisesti tuttavallisuudella ja kotoisuudella. Kun muutin tänne, olin täysin uuvuksissa, pari kovaa vuotta takana ja muutama vielä edessä silloin. Olin sinkku, asuin ankeassa työasunnossa lähes vuoden ja oli kova hinku tutustua uusiin ihmisiin. Niinpä kävin paljon baareissa. Erityisesti Santa Fe:ssä, joka oli kaupungin ykkösmesta silloin ja on sitä vieläkin.
Santa Fe:hen liitty paljon muistoja aivan alkuajoilta. Muistan tarkkaan silloiset tarjoilijat, muistan kuka oli se kaupunkilainen, jonka kanssa juttelin ensimmäiseksi työkavereita lukuun ottamatta. Muutin tänne loppukesästä, turistisesonki oli jo päättynyt joten en löytänyt silloin vielä kesäravintoloita. Syksyn mittaan aloin sitten käydä yhä enemmän tässä baarissa. Koska olin vuorotöissä, tuli käytyä arkisinkin. Tulin tuntemaan paikan vakioasiakkaat, jotka…

Muistojen Tammiharju

Opiskelin mielisairaanhoitajaksi Tammisaaressa 1980-luvun lopulla, jolloin täällä oli vielä oma sairaanhoito-oppilaitos, Ekenäs Sjukvårdsläröanstalt. Palasin Tammisaareen ja Tammiharjuun vuonna 2008. Tammiharju, kunniakas muistossa!
Vuonna 1924 tuli perustettavaksi Uudenmaan ruotsinkielisten kuntien tarpeisiin 102-paikkainen piirimielisairaala, Distriktsinnesjukhuset i Ekenäs. Säästäväisyyssyistä (silloinkin!) mielisairaalaksi saneerattiin Venäjän armeijan vuosina 1910-12 rakentamat tykistökasarmirakennukset. Sairaalaa laajennettiin vuonna 1927 vielä yksi kasarmirakennus. Uusi puoli eli päärakennus rakennettiin vuonna 1930. Knipnäsin rakennus ostettiin vuonna 1936, jonka jälkeen piirimielisairaalassa oli yhteensä 528 sairaansijaa. Enimmillään sairaalassa oli vuodepaikkoja yli 600. Lastenpsykiatrinen osasto perustettiin vuonna 1973 entiseen ylilääkärin taloon. Sairaanhoitopiirin toiminta käynnistyi vuoden 1952 mielisairaslain perusteella. (Lähteenä tässä blogissa: Sirkka Törrönen: Tam…

Ramsholmen ja valkovuokot

Tammisaaressa on tammia, paljon tammia. Mutta täällä on myös Suomen ilmastossa ainutlaatuinen keskieurooppalainen lehtimetsä, jonka pohjoisin vyöhyke ulottuu tänne etelärannikolle. Alue on kahdesta saaresta muodostunut Hagen-Ramsholmen-Högholmen. Erikseen mainitaan myös Gåsören, jonne kuivaan aikaan pystyy kävelemään kumisaappailla; sekin on nimittäin saari. Hagenista Ramsholmenille ja sieltä Högholmenille johtaa kauniit puusillat.

Ramsholmenin alue on ollut 1800-luvulla laidunmaata. Kun kiinnostus luontoa kohtaan lisääntyi vuosisadan loppua kohti, sinne alettiin istuttaa jaloja puulajeja, jotka sitten ovat otollisissa olosuhteissa lisääntyneet. Ramsholmenissa on vieläkin jäljellä tanssilava ulkohuusseineen. Siellä kuulemma on 1970-luvulla esiintynyt itse Hurriganes monen muun kuuluisuuden lisäksi. Ilmeisesti viime vuodesta alkaen sinne on suunniteltu erilaisia tapahtumia; paikka pyritään elvyttämään. Ramsholmenissa on ennen ollut myös kesäteatteri, jossa vielä on nähtävissä katsojie…